Extra bedden voor ernstig verwarde personen lossen de echte problemen niet op

Eind vorige week liet staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid aan de Tweede Kamer weten dat er meer beveiligde bedden komen voor personen met gevaarlijk verward gedrag. ”Maar meer bedden voor ernstig verwarde personen lossen de echte problemen in de geestelijke gezondheidszorg niet op. Dit is brandjes blussen”, zegt hoogleraar Hans Kroon in Trouw.

Al vindt de Tilburgse hoogleraar ambulantisering het wel begrijpelijk: ”De politie klaagt al jaren over groeiende overlast door verwarde personen. Zorginstellingen zeggen op hun beurt dat zij niet genoeg plek hebben voor mensen die psychiatrische problemen hebben én een strafblad.”

Er is inderdaad een tekort aan beveiligde intensieve zorg, schrijven de zorgverzekeraars en GGZ Nederland. Dus openen zij in een akkoord dat Blokhuis vorige week ’met genoegen’ doorstuurde naar de Kamer de deur naar wat in zorgtermen capaciteitsverruiming heet, ofwel: meer bedden. 

Op z’n minst opmerkelijk

Instellingen die merken dat zij extra opvangruimte nodig hebben, kunnen een aanvraag indienen bij de grootste verzekeraar in hun regio. Die beoordeelt of extra bedden nodig zijn. Het is de verwachting dat veel instellingen hier gebruik van willen maken, omdat zij nu vaak geen plek hebben voor patiënten. Of er een maximum is aan wat verzekeraars willen uitgeven, is onduidelijk. Het staat in ieder geval niet in de brief aan de Tweede Kamer. Als het écht nodig, zijn de extra bedden dit jaar al beschikbaar, anders begin volgend jaar.

De maatregel is op z’n minst opmerkelijk, omdat het al jaren overheidsbeleid is het aantal bedden drastisch af te bouwen. Dat is de afgelopen jaren goed gelukt. Het idee achter deze ambulantisering is om mensen juist in hun eigen omgeving te helpen en de geestelijke gezondheidszorg minder institutioneel te maken en dichter bij de mensen te brengen.

Sjezende hulpverleners

Ondermijnen die extra bedden dit beleid? Ja, zegt Kroon. ”Wat je nu opbouwt, breek je minder makkelijk af.” Met de ambulante zorg gaat het al niet florissant, vervolgt hij, door personeelsproblemen en omdat het aantal bedden harder is afgebouwd dan de ambulante zorg is opgebouwd. Maar bedden erbij zetten is volgens hem niet de oplossing. ”Ik ben benauwd dat dit voortkomt uit kortetermijnpaniek”, zegt hij. 

Daar wordt de ambulante zorg niet beter van, vindt hij. Nu sjezen hulpverleners op de fiets van patiënt naar patiënt. ”Zij zijn heel hard bezig met productie draaien”, zegt Kroon. ”Het is zaak om dát om te buigen.”

Alleen maar negatief is Kroon niet. ”Het akkoord biedt ook mogelijkheden om behalve in klinische zorg ook te investeren in ambulante zorg. Maar het is de vraag hoe dat wordt opgepakt.”

De hoogleraar benadrukt dat de opvangruimte in Nederland al royaal is. ”Wij zijn geen beddenkampioen, maar wel een subtopper. Er zijn landen in Europa die het met minder doen en niet steen en been klagen over de opnamecapaciteit.”

Bron: Trouw / Rianne Oosterom (https://www.trouw.nl/samenleving/blokhuis-belooft-meer-bedden-in-de-ggz-maar-het-plan-was-toch-juist-minder-~a3bbbe19/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

closed closed