Verdubbeling burn-out klachten bij Twentse studenten

In het collegejaar 2015/16 registreerde de UT nog 77 hulpvragen. Vorig studiejaar (2016/17) waren dat er 150, zo meldt de website U-Today van de UT naar aanleiding van een rapport van Student Affairs Coaching & Counselling van de universiteit, schrijft Tubantia (https://www.tubantia.nl/home/studenten-in-twente-vragen-vaker-om-hulp-vanwege-depressie~ac5e9cfc/).

Ook het aantal studenten met burnout-klachten verdubbelde bijna; van 16 in het collegejaar 15/16 naar 28 vorig studiejaar.

‘Niet zo dramatisch’

Studentpsycholoog Hans Feiertag van de UT plaatst wel een kanttekening bij de officiële cijfers. Volgens hem zegt het aantal meldingen niet alles over de grootte van het probleem. „Het aantal jongeren met deze problematiek is niet zo dramatisch gestegen als het aantal meldingen doet vermoeden.”

Er wordt wel vaker om hulp gevraagd, mogelijk omdat de drempel is verlaagd. De psychologen Hans Feiertag en Caroline De Koning noemen in U-Today als verklaringen voor psychische druk de invoering van het leenstelsel, de maatschappelijke nadruk op excelleren en de beste willen zijn en het nieuwe Twents Onderwijsmodel op de UT.

Andere cultuur

Buitenlandse studenten staan vaak onder nog hogere druk dan Nederlandse. Ze moeten wennen aan een andere cultuur. Organisaties die de beurs verstrekken, stellen vaak als eis dat de student binnen een bepaalde tijd het diploma haalt.

De universiteit gaat workshops organiseren om sombere en overwerkte studenten te helpen. Het vroegtijdig en op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken van klachten kan helpen om erger te voorkomen.

Saxion merkt ook dat studenten met stressproblemen zich tegenwoordig sneller melden. Er is meer aandacht voor het thema, geeft studentpsycholoog en decaan Elli van der Voort van Saxion als verklaring.

Het percentage studenten met hulpvragen vanwege depressie, angst en stress schommelt op Saxion tussen de 2 en 5 procent.

Van alle tijden

Van der Voort noemt net als haar collega bij de UT de prestatiedruk. Tegelijkertijd zegt ze: „Maar stress is iets van alle tijden.” Volgens de studentpsycholoog wordt er in de samenleving vaak te snel gesproken over een burn-out. “Een burn-out heb je niet zomaar en bestaat uit veel symptomen. Dat ligt echt heel genuanceerd”, legt ze uit.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugdzorg 12 jeugdzorg 12