Uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor over agressie in de psychiatrie

Ruim tachtig procent van de hulpverleners in de psychiatrie heeft de afgelopen vijf jaar verbaal én fysiek geweld meegemaakt. Een derde geeft zelfs aan enkele keren per week met agressieve patiënten te maken te hebben. Dat blijkt uit het onderzoek van De Monitor over Agressie in de zorg. Deze cijfers zijn afkomstig uit een enquête onder hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in samenwerking met NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging.
Ook GGZ Nederland (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3687236/nieuws/ggz_nederland_wil_meer_aandacht_voor_veilig_werkklimaat.html?page=1) trok deze week aan de bel over het probleem van de toenemende agressie.

Het type geweld dat het hoogst scoort, is schelden (97,96%), gevolgd door poging tot fysieke agressie (82,23%), gooien met voorwerpen of vloeistof (68,24%), slaan/stompen/schoppen (66,98%), duwen/trekken/vasthouden (62,26%) en spugen (52,20%). Maar ook poging tot verwurging en gijzeling van een patiënt komen - gelukkig in mindere mate - voor. Deze resultaten zijn afkomstig van 636 respondenten.

Gedwongen ontslag agressieve patiënten

‘Het gaat om een relatief kleine groep patiënten die verantwoordelijk is voor de grote hoeveelheid geweldsincidenten,’ aldus Gerco Blok, psychiater en bestuurslid van de Zeeuwse ggz-instelling Emergis. Volgens Blok moeten deze patiënten doorgeplaatst worden naar forensische afdelingen of klinieken, waar meer beveiliging en toezicht is dan in reguliere ggz-instellingen. Maar zonder strafrechtelijke vervolging lukt het vaak niet om patiënten overgeplaatst te krijgen. Agressieve patiënten blijven daardoor te lang binnen de muren van een gewone ggz-instelling. In sommige gevallen worden deze patiënten zelfs gedwongen ontslagen, omdat zij anders een te groot gevaar vormen voor hulpverleners en medepatiënten binnen de instelling, aldus Blok.

Slechts tien procent zaken vervolgd

Aangifte doen van dit geweld heeft alleen niet altijd zin. Want ondanks de ernst van sommige geweldsincidenten blijft vervolging door het Openbaar Ministerie vaak achterwege. Dat vertelt Joke Harte, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, in de uitzending van vanavond. Zij onderzocht ruim 2.600 geweldsincidenten die door ggz-medewerkers waren gemeld. Daarvan leidden 704 tot een aangifte en slechts tien procent daarvan resulteerde in een strafvervolging. ‘Een schrikbarend laag aantal,’ vindt Harte.

‘Hulpverleners binnen de psychiatrie onvoldoende beschermd’

Harte en Blok vinden dan ook dat aangiftes van hulpverleners in de psychiatrie meer serieus genomen moeten worden. ‘Je moet een duidelijk signaal kunnen afgeven van dit accepteren wij hier niet. Patiënten moet je namelijk ook aanspreken op hun gezonde kant. Het is dan heel frustrerend als het Openbaar Ministerie je zaak seponeert zonder het te onderzoeken. In de praktijk heeft de patiënt dan eigenlijk een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel. Hulpverleners binnen de psychiatrie zijn onvoldoende beschermd,’ aldus Harte.

De uitzending over agressie tegen hulpverleners in de psychiatrie is dinsdagavond 24 april te zien op NPO2 om 21.25 uur.

Bron: De Monitor (https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/tachtig-procent-hulpverleners-in-psychiatrie-heeft-te-maken-met-geweld-patienten)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

agressie agressie