Ministerie helpt mee om miljoenentekort Beschermd Wonen in West-Brabant op te lossen

Een definitief akkoord is er nog niet, maar het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich bereid verklaard om ’een oplossing te zoeken’ voor het miljoenentekort voor projecten beschermd wonen in West-Brabant. Dat laat de Bergse wethouder Yvonne Kammeijer (D66) weten aan de betreffende gemeenteraden, schrijft het Algemeen Dagblad. Het gaat om de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht, Halderberge en Rucphen.

,,Er is erkenning voor het probleem. De staatssecretaris vindt dat het opgelost moet worden voor Bergen op Zoom’’, aldus Kammeijer. Hoever die oplossing gaat, is nog niet duidelijk. Maar onder het motto ’voor wat, hoort wat’ moet de regio zelf ook aan de bak. Kammeijer schrijft dat minister en VNG maatregelen eisen om de groei van het aantal cliënten voor beschermd wonen in te dammen. Dat kan door de indicatiestelling aan te scherpen, meer in te zetten op ambulante zorg en een financieel plafond af te spreken.

Eigen zak

Het miljoenentekort loopt dit jaar op tot zo’n 5,5 miljoen voor de zes gemeenten. Die sloegen daarover eind 2017 alarm. Het lukt de regio niet meer om het tekort uit eigen zak te dichten. Ongeveer 300 mensen met psychische en psychosociale problemen worden momenteel in de regio gehuisvest via beschermd wonen. 

Vanuit het verleden is West-Brabant in vergelijking met andere regio’s karig bedeeld wat betreft geld uit Den Haag. De zes gemeenten krijgen 50 euro per cliënt terwijl er volgens Kammeijer minimaal 75 euro nodig is. Landelijk keert de minister gemiddeld 110 euro uit. West-Brabant bungelt dus onderaan het lijstje, terwijl het aantal mensen dat een beroep doet op beschermd wonen in de afgelopen jaren juist sterk is gegroeid. Ook het aanbod van voorzieningen is toegenomen, maar de geldstromen dus niet. Kammeijer startte daarom een lobby bij de VNG en het ministerie voor financiële compensatie. De onderhandelingen zijn nog gaande, al lijkt er nu dus een opening.

Brainstormen

Ray Seelaar van de Centrale Zorggroep, een belangrijke speler in West-Brabant op het gebied van beschermd en begeleid wonen voor jongeren, denkt ondertussen al na over goedkopere alternatieven.

,,Intern zijn we daarover aan het brainstormen. De behoefte aan beschermd wonen blijft groot, maar we zullen moeten afschalen.’’ Dat kan voor de doelgroep uiteindelijk positief uitwerken. ,,Voor elke jongere is maatwerk nodig. Ondersteuning en begeleiding moeten aansluiten op de individuele behoeften. Dat hoeft niet altijd in de vorm van beschermd wonen’’, zegt Seelaar.

De Centrale Zorggroep richt zich vooral op jongeren met een autistische stoornis. De organisatie is in Moerstraten druk doende met de verbouw van de voormalige Theresiaschool tot woon- en zorglocatie voor twaalf jongeren tot 18 jaar. Seelaar hoopt dat het project medio augustus opgeleverd wordt.

Bron: Franka van der Rijt / Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/ministerie-zoekt-oplossing-voor-miljoenentekort-beschermd-wonen-in-west-brabant~a442f333/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

housing first housing first