Patiëntenorganisaties hebben te weinig geld om werk goed te doen

Patiëntenorganisaties hebben meer geld nodig, anders kunnen ze hun werk niet meer goed doen.
”Er wordt veel van ons verwacht en terecht”, schrijven Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid in een brandbrief aan de Tweede Kamer. ”Want het motto van het VN-verdrag ‘Nothing about us, without us’ levert niet alleen patiënten en cliënten maar ook de samenleving veel op.” De organisaties constateren echter dat voor deze grote opgave een ruimere financiering nodig is. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vragen ze daarom om extra subsidie.

”De financiering van de patiëntenbeweging dateert uit de tijd dat ze alleen opkwam voor betere zorg. Maar inmiddels praten vertegenwoordigers van patiënten mee over veel meer onderwerpen en op veel meer plaatsen, landelijk en regionaal. Het werk is enorm toegenomen, maar de financiering niet”, schrijven de organisties in de brief.

Vertegenwoordigen

Sommige patiëntenorganisaties zou het water aan de lippen staan. Ze willen daarom snel extra subsidie, want anders kunnen ze patiënten niet meer goed vertegenwoordigen. De organisaties komen op voor de belangen van patiënten, verbeteren de kwaliteit van zorg en denken mee met ziekenhuizen, andere zorginstellingen en gemeenten. Ook werken ze mee aan wetenschappelijk onderzoek.
De drie vertegenwoordigen in de brief 104 kleinere organisties, o.a. Alzheimer Nederland; de Angst, Dwang en Fobie stichting; Balans, Nederlandse Vereniging voor Autisme; CFR Lentis; Cliëntenbelang Amsterdam; Cliëntenbond GGZ Utrecht; Impuls & Woortblind; Nederlandse Vereniging voor Autisme; RCO De Hoofdzaak; Stichting Borderline; Stichting Cliënten Perspectief GGZ; Stichting Het Zwarte Gat;Tactus; de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) en Ypsilon.

Lees hier de hele brief (https://www.patientenfederatie.nl/images/stories/dossier/Organisatie/BriefVerzameloverlegPatientenClientenrechten.pdf)

Bron: Redactie

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)


 

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1