Psycho Informa, GGZ-aanbieder en genderspecialist, gaat failliet met twee miljoen schuld

De failliet verklaarde GGZ-instelling Psycho Informa met vestigingen in Woerden en Schoonhoven heeft voor een half miljoen euro aan onterechte subsidies aangevraagd, en ontvangen. De Nederlandse Zorgautoriteit, één van de schuldeisers, wil dat bedrag terughebben, vertelt voorlichter Erik Bloem tegen het Algemeen Dagblad. ,,Dit betreft geld voor opleidingen van psychologen waar de praktijk achteraf geen recht op bleek te hebben.”

Volgens Bloem zijn verschillende inspanningen gedaan om het geld terug te krijgen. ,,Er is zelfs een deurwaarder ingeschakeld.” De NZA gaat binnenkort om tafel met de instelling. Bloem: ,,We zullen alles in het werk stellen om het geld terug te krijgen.”

De Haagse rechtbank sprak het faillissement van Psycho Informa afgelopen week uit. De aanvraag was afkomstig van het personeel, omdat zij al langer geen loon uitbetaald kregen. De 630 cliënten zijn nog niet officieel op de hoogte gesteld. Psycho Informa biedt reguliere GGZ-hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen. Daarnaast is de organisatie gespecialiseerd in genderdysforie.

De uitspraak van het hoger beroep tegen het faillissement van Psycho Informa is binnen een week bekend, maar de kans op een doorstart van de GGZ-instelling is klein. De advocaat van eigenaresse Tanja van Hengel probeerde begin deze week in de Haagse rechtbank de rechter ervan te overtuigen dat er nog toekomst is voor de praktijk die tegen de twee miljoen euro aan schulden zou hebben.

Salaris

Naast de tonnen die de NZA, Belastingdienst en Pensioenfonds Zorg en Welzijn nog van Psycho Informa eisen, zijn er tientallen kleinere schuldeisers. Onder hen een groot aantal personeelsleden dat salaris of facturen niet uitbetaald heeft gekregen.

Ondertussen worden in de praktijken in Schoonhoven en Woerden ongeveer 300 van de oorspronkeelijk 650 cliënten nog steeds behandeld. Volgens advocaat Amos Kroll worden deze cliënten deze week geïnformeerd over de stand van zaken. ,,Het grootste belang is dat de cliënten zo snel mogelijk worden overgedragen aan een andere partij.”

Inspectie gaf al eerder aanwijzing

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd legde Psycho Informa Instellingen B.V. in januari al een aanwijzing op. De instelling moest binnen drie maanden de zorg op een aantal punten hebben verbeterd. Psycho Informa voldeed niet aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp.

De inspectie bracht meerdere bezoeken aan verschillende locaties van Psycho Informa en sprak met het bestuur. De conclusie van de inspectie was dat er tekortkomingen waren op het gebied van governance, personeel en dossier. Toegezegde verbeterplannen bleven uit of waren onvoldoende.

De inspectie zei toen al er geen vertrouwen in te hebben dat Psycho Informa uit zichzelf voldoende zou verbeteren en legde daarom een aanwijzing op. Als Psycho Informa niet binnen drie maanden de benodigde verbeteringen zou uitvoeren, kon de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen. Door het faillisement is dat nu dus voorkomen.

Bron: AD (https://www.ad.nl/den-haag/faillissement-van-psycho-informa-zorgt-voor-onrust~a3546d2c/) / Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/01/08/inspectie-legt-psycho-informa-instellingen-b.v.-een-aanwijzing-op)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

gender gender

Reacties
Reactie: (redactie)
20-4-2018, 16:53
Is aangepast. Dank voor de alertheid.

Reactie: (JdV)
20-4-2018, 03:00
Pijnlijk dit relaas te lezen. "De praktijk is gespecialiseerd in genderdystrofie." Dit is een onjuiste en kort door de bochtformulering betreffende de hele instelling Psycho Informa Instellingen. De bewering onjuist. Wat wél juist is, is ; Psycho Informa Instellingen heeft drie specialisaties in haar behandelaanbod: De poliklinieken Volwassen & Ouderen, Kinder- & Jeugd én Genderdysforie. Genderdystrofie bestaat niet! Gelieve uw artikel op juistheid bij te stellen. Waarvoor dank! Bron: https://psychoinforma.nl/zorgaanbod/genderdysforie