Trimbos start online vragenlijstonderzoek onder (ex-)cannabis gebruikers

Het Trimbos-instituut wil middels een online vragenlijstonderzoek beter zicht krijgen op cannabisgebruikers, hoe ze aankijken tegen hun gebruik en tegen stoppen of minderen met blowen. Ook mensen die al een tijd gestopt zijn met cannabis worden uitgenodigd mee te doen. De vragenlijst is vanaf vandaag hier (https://wp.research.trimbos.nl/survey/index.php/419733?lang=nl-informal) te vinden. Onder degenen die de vragenlijst invullen, worden diverse prijzen verloot, zoals een drone, Apple Watch, Sony PlayStation VR Worlds Pakket of cadeaubon.

De vragenlijst (https://wp.research.trimbos.nl/survey/index.php/419733?lang=nl-informal)is bedoeld voor mensen die nu regelmatig blowen of in het verleden regelmatig hebben geblowd. Zo kunnen onder meer verschillen tussen huidige gebruikers en succesvol gestopte ex-gebruikers in kaart worden gebracht. Ook wordt gekeken hoe de toeleiding van cannabisgebruikers naar hulp en informatie over stoppen nu werkt, en of deze verbeterd kan worden. De kennis die met het vragenlijstonderzoek wordt opgedaan wordt gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe (digitale) toeleiding naar zorg, ondersteuning en informatie voor cannabisgebruikers die willen stoppen of minderen met blowen.

In Nederland zijn 550.000 actuele cannabisgebruikers, 150.000 van hen blowen dagelijks of bijna dagelijks. Ruim 10.000 Nederlanders kloppen per jaar aan bij de verslavingszorg vanwege hun cannabisgebruik. Er bestaat een divers behandelaanbod voor mensen die willen stoppen met blowen. Naast de meer traditionele vormen van behandeling zijn er ook steeds meer online zelfhulpprogramma’s beschikbaar. Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van deze programma’s. Daarnaast lijkt niet iedereen het meest passende aanbod goed te kunnen vinden. Waarom is dat? Wil men wel stoppen en zo ja om welke reden? Welke stopstrategieën heeft men eerder toegepast en werkten deze? Is men op de hoogte van de verschillende vormen van ondersteuning die beschikbaar zijn? Deze vragen staan centraal in het vragenlijstonderzoek dat vandaag wordt gelanceerd. Om de vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat zo veel mogelijk (ex-)cannabisgebruikers deelnemen.

Bron: Trimbos (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=2709)

 

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verslavingszorg 3 verslavingszorg 3