Ondanks gebrek aan verpleegkundigen hanteren de meeste opleidingen een numerus fixus

De numerus fixus die opleidingen Verpleegkunde afgelopen cursusjaar hanteerden, zorgde ervoor dat 2000 verpleegkundigen niet aan hun opleiding konden beginnen. Dat zei vice-voorzitter Jacqueline Joppe van Actiz vorige week in EenVandaag..

Joppe reageerde daarmee op het voornemen van 13 van de 27 verpleegkunde-opleidingen om voor het komende studiejaar opnieuw studenten te weren. Reden: een gebrek aan docenten en vooral een gebrek aan stageplaatsen. 

Leerhuis als oplossing

Ook Hogeschool Zeeland overwoog een stop, maar wist uiteindelijk een manier te vinden om dat te voorkomen. Sinds december vorig jaar werkt de school met een leerhuis, dat opgezet is in samenwerking met een ziekenhuis in de regio. Het leerhuis is ondergebracht op het terrein van het ziekenhuis. Door stagiairs groepsgewijs te introduceren zorgt het leerhuis ervoor dat stagelopen makkelijker te organiseren is. De aanpak kost geen extra geld, volgens Henk Zielstra van de Hogeschool Zeeland. 

Zorgondernemers willen extra geld

Volgens Actiz-woordvoerder Joppe is wat Zeeland doet ’een goed voorbeeld wat we snel moeten uitrollen op meerdere plekken.’ Daarnaast is er volgens haar meer geld nodig om oudere werknemers vast te houden die op kunnen treden als stagebegeleider. De rijksoverheid heeft extra geld beschikbaar gesteld voor de zorg. Voorwaarde is dat het direct ten goede komt aan de zorg. Daarom mag het volgens Actiz niet gebruikt worden voor extra stagebegeleiding.

Bron: EenVandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/tweeduizend-verpleegkundigen-geweigerd-op-opleidingen/)

 

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verpleegkundige verpleegkundige