Ook één of twee glazen alcohol per week zijn schadelijk voor de gezondheid

Mensen die minder alcohol drinken, leven langer. Ook één of twee glazen alcohol per week zijn schadelijk voor de gezondheid. Dat schrijft het Erasmus MC, dat zich daarbij baseert op wereldwijd onderzoek, waar ook onderzoekers van het Erasmus MC aan meewerkten.

Geen ondergrens

“In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, blijkt er geen veilige ondergrens te zijn voor het drinken van alcohol. Ook niet bij hart- en vaatziekten”, zegt voedingswetenschapper Trudy Voortman van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. “We zien dat minder alcohol vrijwel altijd beter is.”

Wereldwijd

De onderzoekers bestudeerden de gezondheid in relatie tot de drinkgewoonten van meer dan zeshonderdduizend mensen uit negentien landen over de hele wereld. De helft van deze mensen dronk meer dan vijf tot zes glazen alcohol per week.

Korter leven

De onderzoekers berekenden dat deze mensen daardoor een half jaar korter leven dan mensen die geen alcohol drinken. Veertigers die meer dan twintig glazen alcohol per week drinken, leven gemiddeld vijf jaar korter dan leeftijdsgenoten die weinig drinken.

Lancet

Ook de gegevens van het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (http://www.ergo-onderzoek.nl/wp/) (ERGO) werden in de analyse meegenomen. Het onderzoek is online terug te vinden op de website van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/fulltext).

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Bron: persbericht Erasmus MC

 

alcohol alcohol