Tussenbericht Schakelteam: "Veel werk verzet, maar veel plannen nog niet vertaald naar praktijk"

”Gemeenten moeten de regie en verantwoordelijkheid nemen als het gaat om een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. Dit betekent dat er geïnvesteerd moet worden in o.a. preventie. We vinden dat in de nieuwe gemeentelijke coalitieakkoorden dit niet mag ontbreken”. Dat zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag.
Hoes overhandigde gisteren het tussenbericht ‘Weerbarstige werkelijkheid’ aan minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) en Jantine Kriens, algemeen directeur van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het tussenbericht o.a. de stand van zaken. Ook viel er gisteren bij alle gemeenten een brief op de mat, met een suggestie voor een coalitietekst over de aanpak van personen met verward gedrag.  “Papier is geduldig maar mensen mogen niet tussen wal en schip vallen en dat is helaas nog steeds te vaak het geval”, aldus Hoes.

Gemeentelijke monitor

Uit een monitor van alle gemeenten met de vraag hoe het staat met een sluitende aanpak in hun gemeente, blijkt dat zij redelijk positief zijn. Het klopt dat er de afgelopen 1,5 jaar ongelooflijk veel werk is verzet. Op steeds meer plekken in het land ontstaan er goede initiatieven en groeit langzaam het besef dat zorg voor deze kwetsbare groep mensen een betere samenwerking vereist. Gemaakte plannen zijn helaas vaak nog niet vertaald naar de praktijk en/of structurele afspraken over borging en financiering ontbreken. “Ook de betrokkenheid van familie bij de behandeling van cliënten moet meer aandacht krijgen. Er is een gedrags- en soms ook cultuurverandering nodig bij tal van instanties die meer tijd vragen dan we van te voren hebben voorzien. Het is ook een complex vraagstuk. Maar bestuurders moeten zich dit wel aantrekken” aldus Hoes.

Analyse E33 meldingen

Het Schakelteam heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd onderzoek te doen naar de politiemeldingen uit 2015 en 2016 van mensen met verward gedrag, de zogenaamde E33 meldingen. Ook E14 meldingen zijn bekeken. Uit een eerste analyse blijkt:
* dat 80.000 meldingen in 2016 uiteindelijk te herleiden zijn naar 34.000 unieke personen;
* hiervan veroorzaken 13.000 personen de meeste meldingen. Geen van deze meldingen betreft overigens een strafbaar feit;
* de meerderheid veroorzaakt binnen drie maanden een nieuwe melding.

Deze eerste analyse wordt in september 2018 verrijkt met de politiecijfers van 2017. Daarnaast wordt een aantal andere bronnen van een tweetal regio’s betrokken. Het Schakelteam verwacht dan meer inzicht te krijgen in de achterliggende aard en ernst van de problematiek.

Bron: Persbericht

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Schakelteam Schakelteam