Informatie-overdracht binnen jeugdhulpverlening nog vaak onder de maat

”Verschillende instanties weten soms niet van elkaar dat ze zorgen hebben over de betreffende jeugdige of het gezin. Problemen in de informatiedeling spelen ook in de jeugdstrafrechtketen voor wat betreft de aanpak van schoolverzuim.” Dat schrijft de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in haar jaarbericht 2017. In het rapport ‘Schoolverzuim: de strafrechtelijke aanpak’ constateert de Inspectie ook dat informatie-uitwisseling, zowel binnen de Raad voor de Kinderbescherming als tussen de Raad en haar ketenpartners (Openbaar Ministerie en leerplichtambtenaren), vaak onvoldoende is. Informatie wordt vaak niet tijdig en volledig, volgens de normen die ketenpartners stellen, overgedragen. Het strafproces schoolverzuim loopt echter niet vast, de ketenpartners vangen namelijk elkaars tekortkomingen op.

Overigens stond de Jeugdhulpverlening daarin niet alleen: Terugkerende aandachtspunten uit het toezicht in 2017 zijn onvoldoende onderlinge communicatie en samenwerking in ketens en netwerken en beschikbaarheid van deskundig en ervaren personeel. Dit zijn risico’s bij onder andere forensische klinieken, de politie, de reclassering en de jeugdhulpverlening.

Tegelijkertijd ziet de Inspectie dat instellingen zich goed inspannen om met gedane aanbevelingen aan de slag te gaan. In het vandaag verschenen Jaarbericht 2017 blikt de Inspectie terug op het afgelopen jaar.

Bron:

Inspectie Justitie en Veiligheid (https://www.inspectie-jenv.nl/Publicaties/jaarverslagen/2018/04/09/jaarbericht-2017)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugd GGZ blij jeugd GGZ blij