Voorlichtingscampagne over risico's cannabis gaat Wet voor legaal gebruik vergezellen

Er komt een landelijke voorlichtingscampagne over de risico’s van wietgebruik, tegelijk met de introductie van legale wiet. Zo wil de regering voorkomen dat het experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert. Dat schrijft de Volkskrant, dat zich daarbij onder andere baseert op het concept voor de Wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen.

Het kabinet heeft de stukken voor advies gestuurd aan de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, de Inspectie voor gezondheidszorg en jeugd (IGJ) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat het experiment met de verkoop van legaal geteelde wiet er komt.

Klanten van coffeeshops waar de wiet te koop zal zijn worden ’actief’ gewezen op de risico’s van gebruik. Op de verpakking van de legale wiet zal de samenstelling staan, plus de hoeveelheid werkzame stof en de uitleg over wat de gezondheidsrisico’s zijn.

Risico’s

Het gebruik van cannabis verhoogt de kans chronische ziekten als emfyseem, COPD, bronchitis. Ook is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, zoals longkanker, mond- en keelkanker, etc.
Daarnaast zijn er psychische problemen als vergeetachtigheid, passiviteit, een lusteloos gevoel en concentratieproblemen. Deze klachten verdwijnen doorgaans als het gebruik stopt. Ernstiger zijn de problemen voor mensen met een verhoogd risico op een psychische stoornis, zoals een depressie, angstklachten, psychoses en schizofrenie. Cannabisgebruik kan de klachten verergeren of doen ontstaan.

Betrouwbaar product

Telers die onder toezicht de legale wiet gaan kweken worden geworven via een openbare aanbesteding. De telers mogen alleen voor het experiment hennep telen. Ze moeten een betrouwbaar product leveren, waarvan de kwaliteit en samenstelling door hen wordt vastgesteld. ’Onder de meer specifieke eisen’, staat in het wetsvoorstel, ’vallen ook het verpakken en het vervoer van de hennep. Het gaat om een kostbaar product dat onder geen beding mag weglekken naar het illegale circuit.’ Een commissie moet het kabinet adviseren over de handelsvoorraad en over de prijs van de legale wiet.

Ook als het parlement de wet vlot behandelt, zou het experiment praktisch gezien op zijn vroegst eind 2019, begin 2020 kunnen beginnen

De ’experimenteerwet’ krijgt een looptijd van vijf jaar en twee maanden. Die termijn gaat in als de Eerste Kamer het voorstel heeft aangenomen. Ook als het parlement de wet vlot behandelt, zou het experiment praktisch gezien op zijn vroegst eind 2019, begin 2020 kunnen beginnen. Na het besluit in de Eerste Kamer bereidt een commissie het experiment voor. Die fase ’duurt tot een tijdstip dat door de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Medische Zorg wordt vastgesteld’, staat in het concept. Ze dient ook om ’de teler(s) en gemeenten aan te wijzen die zullen deelnemen aan het experiment en hen in staat te stellen zich voor te bereiden op hun deelname aan het experiment’.

Het is de bedoeling dat in zes tot tien regionaal verspreide gemeenten legale wiet gaat worden verkocht. De coffeeshops in de deelnemende gemeenten worden voorzien van op kwaliteit gecontroleerde hennep die in voldoende soorten beschikbaar is.

Na de voorbereidingsfase volgt een periode van vier jaar waarin legaal hennep wordt geteeld en geleverd aan aangewezen coffeeshops. Na de vier jaar volgt een ’afbouwfase’  van maximaal zes maanden. ’Dat wil zeggen dat dan de situatie is hersteld zoals deze bestond vóór het experiment.’ Een evaluatiecommissie moet dan binnen vier maanden een verslag opstellen waarop het kabinet weer binnen vier maanden een standpunt naar het parlement moet sturen.

Bron (ook voor de rest van het artikel, o.a. de reactie van Emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut: ’In strijd met internationale verdragen’: De Volkskrant: Gijs Herderscheê, Wil Thijssen (https://www.volkskrant.nl/binnenland/legale-wiet-komt-eraan-met-ontmoedigingscampagne~a4588608/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)
.

verslavingszorg 3 verslavingszorg 3