Tweede Kamer wil toegang voor ggz-cliënten tot de Wet Langdurige Zorg eerder dan 2021

Op 28 maart 2018 sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Blokhuis over de toegang tot de Wet Langdurige Zorg voor ggz cliënten. In een eerdere brief had Blokhuis aangegeven dat niet eerder dan 2021 die toegang operationeel kan zijn. Veel Tweede Kamerleden, onder wie Evert Jan Slootweg (CDA), Vera Bergkamp (D66), Corinne Ellemeet (GL), Kees van der Staaij (SGP) en Gert Jan Segers (CU) stelden vragen over dit onderwerp. Dat schrijft Federatie Opvang

Staatssecretaris houdt vast aan zorgvuldigheid

In zijn antwoorden op de vragen gaf staatssecretaris Blokhuis aan dat hij eigenlijk geen mogelijkheden ziet om het proces te versnellen. Op dit moment lopen nog enkele onderzoeken naar profielen, kosten en criteria. De staatssecretaris zegde toe de Kamer op korte termijn een brief te sturen met een overzicht van de onderzoeken en de planning van de publicatie daarvan. In het debat schetste hij de planning. Voor de zomer moeten de onderzoeken antwoord geven op vragen over aantallen mensen en financiële effecten. Het wetsvoorstel om de grondslag psychiatrie aan de Wlz toe te voegen ligt feitelijk al klaar. Dit voorstel kan na de zomer met de toelichting naar de Raad van State voor advies. Hij verwacht dat het wetsvoorstel met het advies begin 2019 naar de Tweede Kamer kan. Als Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen in 2019, is daarna nog een jaar nodig voor de implementatie, zo stelt de staatssecretaris. Het gaat dan om het formuleren van de beleidsregels voor indicatiestelling, het vinden en scholen van indicatiestellers voor de ggz en het voorbereiden van de inkoop door zorgkantoren en gemeenten.

Financiële gevolgen

Indien een grote groep van mogelijk rond de 10.000 ggz cliënten, overgaat van beschermd wonen in de Wmo naar de Wlz, zal een bedrag moeten verschuiven van Wmo naar Wlz.
De staatssecretaris vertelde ook dat de VNG heeft gevraagd om een jaar voorbereidingstijd. Dat betekent dat de nieuwe bedragen voor Wmo beschermd wonen in de septembercirculaire van 2019 opgenomen moeten zijn om in 2021 te kunnen starten.
Het gaat een forse inspanning vragen om tot een plausibele verdeling van de middelen in de Wmo te komen, zo schat de Federatie Opvang in. Er zijn op dat moment (in 2019) nog geen ggz cliënten geïndiceerd voor de Wlz. Er zal dan mogelijk gewerkt moeten worden met goed onderbouwde schattingen van het aantal mensen dat in de Wmo blijft en het aantal dat overgaat naar de Wlz.

Zekerheid voor cliënten

Vera Bergkamp (D66) vroeg de staatssecretaris of invoering van de toegang op het halve jaar (per 1 juli 2020 bijvoorbeeld) mogelijk zou zijn. Ook vroeg zij wat er gebeurt met de mensen van wie het AWBZ overgangsrecht op 1 januari 2020 afloopt. Krijgen zij te maken met herindicatie door gemeenten? Is dat zinvol als deze mensen per 2021 naar de Wlz gaan? Hoe gaan cliënten daarover geïnformeerd worden? Staatssecretaris Blokhuis benadrukte in zijn antwoord dat hij sterk hecht aan zekerheid voor deze cliëntengroep. Hij wil onrust voor deze cliënten zoveel mogelijk voorkomen. Hij gaat daarom binnenkort in gesprek met de gemeenten over het vinden van een oplossing voor het overgangsrecht tot 2021. Hij zal ook het gesprek aan gaan over de kortdurende indicaties die gemeenten nu afgeven voor cliënten. Hij wil dat deze cliënten rust wordt gegund en dat kan door langere indicaties, bijvoorbeeld tot 2021, af te geven. Invoeren van de toegang tot de Wlz op het halve jaar zag hij niet als een reële optie gezien de noodzakelijke voorbereidingstijd.

Zorg voor kinderen in de vrouwenopvang

In de tweede termijn van de Kamer vroeg Vera Bergkamp aan minister Hugo de Jonge wat hij vindt dat er moet gebeuren qua specifieke zorg voor kinderen die met hun moeder naar de vrouwenopvang komen en getuige of zelf slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ze stelde de vraag mede omdat stichting Het Vergeten Kind op 28 maart een grote actie rond het Binnenhof had georganiseerd om aandacht te vragen voor deze groep kinderen. “Kinderen in vrouwenopvang krijgen nog te weinig echte zorg zoals screening op trauma en traumabehandeling” zei minister Hugo de Jonge daarop. “Het is belangrijk om intergenerationele overdracht te voorkomen, daar kunnen we een boost aan geven”. In het aangekondigde nationale programma voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling zal hier ook aandacht voor komen.

Bron: Federatie Opvang (http://www.opvang.nl/site/item/tweede-kamer-vraagt-om-spoed-bij-toegang-wlz-voor-ggz)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

housing first housing first