Meer preventieve aandacht voor gedragsproblemen van kinderen met kanker en hun ouders

De meerderheid van de kinderen die gediagnosticeerd worden met kanker laten veel psychosociale veerkracht laten zien. Dat is goed nieuws voor kinderen die kanker krijgen en hun ouders. De meeste kinderen komen er ook in sociaal emotioneel opzicht goed doorheen. Dat concludeert Simone Sint Nicolaas in haar proefschrift dat waarop zij morgen, 1 maart, promoveert aan de Radboud Universiteit.

Een op de vijf kinderen heeft het er echter moeilijk mee; ongeveer 20% heeft gedragsproblemen die zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven. De volgende risico- en beschermende factoren van ouders bleken met name voorspellend voor de aanpassing van het kind: opvoedingsstress, ziektecognities, sociale steun, en coping. Het is mogelijk om op deze factoren te screenen en te interveniëren. Een bestaand screeningsinstrument, de PAT, bleek geschikt voor gebruik in de Nederlandse praktijk.

Sint Nicolaas laat zien dat er in de zorg veel aandacht nodig is voor de ouders en voor hun rol als opvoeder, omdat zij een belangrijke rol spelen in de aanpassing van hun kind na de behandeling. Interventies die zich focussen op het verbeteren van de kennis, netwerk, vaardigheden en vertrouwen van ouders in het opvoeden van een ziek kind kunnen psychosociale problemen voorkomen en verminderen. De resultaten uit dit proefschrift kunnen ook gebruikt worden in andere groepen kinderen. De focus op het gezin in plaats van de individuele patiënt en het efficiënt inzetten van psychosociale zorg gebaseerd op gestandaardiseerde screening zijn breed toepasbaar.

Bron: Radboud UMC (https://www.radboudumc.nl/agenda/promotie-simone-sint-nicolaas/simone-sint-nicolaas)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Jeugd GGZ 1 Jeugd GGZ 1