Verzekeraars kunnen afbouwstrips voor psychofarmaca vergoeden, zodra veldpartijen een richtlijn hebben opgesteld

”Het is aan de beroepsverenigingen, in dit geval de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), om richtlijnen op te stellen, en aan artsen om conform richtlijnen goede en doelmatige zorg te leveren, en de juiste behandeling aan te bieden aan de patiënt. Als een geleidelijke afbouw met bestaande fabriekspreparaten niet lukt, kan de beroepsgroep in richtlijnen aangeven welke andere afbouwmogelijkheden er zijn en welke rol taperingstrips daarin kunnen vervullen. Op dit moment maken de taperingstrips geen duidelijk omschreven onderdeel uit van specifieke behandelrichtlijnen van psychiatrische aandoeningen en zijn zorgverzekeraars terughoudend om deze te vergoeden.”

Dat schrijft minister Bruins (Medische Zorg en Sport) op vragen van de Kamerleden Kooiman (SP) en Sazias (50PLUS) over de inzet van magistrale apotheekbereidingen in taperingstrips (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3681948/nieuws/vereniging_afbouwmedicatie_wil_taperingstrip_vergoed_krijgen_door_zorgverzekeraar.html?page=1) als middel om medicatie op verantwoorde wijze af te bouwen.

Zorgverzekeraars vergoeden de zogeheten taperingstrips niet die nodig zijn om antidepressiva en andere psychofarmaca als antipsychotica en slaap- en kalmeringsmiddelen geleidelijk af te bouwen. Met die afbouwstrips kan de behandelend arts doseringen voorschrijvingen die lager zijn dan de laagst gedoseerde geregistreerde doseringen, om zo nare onttrekkingsverschijnselen bij patiënten zoveel als mogelijk te voorkomen. Daarvoor zijn wel magistrale bereidingen door de apotheker noodzakelijk. Volgens de verzekeraars gaat het daarbij echter niet om rationele farmacotherapie.

Volgens de Minister zijn begin 2016 die strips door enkele verzekeraars nog wel vergoed. Maar bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs is dit nu niet langer het geval. Sommige verzekeraars vergoeden eenmalig nog wel taperingstrips voor venlafaxine. En CZ vergoedt over een bepaalde periode één magistraal bereide lagere dosering van een geneesmiddel. Maar Zilveren Kruis ziet momenteel geen wetenschappelijk gefundeerde mogelijkheden.

De zaak kan dus anders worden zodra tapering onderdeel is van een richtlijn, zegt de Minister. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, het NHG en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie hebben al een conceptconsensusdocument ontwikkeld voor de afbouw van antidepressiva. Dit conceptprotocol is 12 februari besproken met het Zorginstituut en de zorgverzekeraars en wacht op commentaar van de betrokken partijen. Naar verwachting is de definitieve tekst half mei gereed. De opstellers zijn van plan om dit document verder te ontwikkelen tot onderdeel van een richtlijn.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2018/03/13/beantwoording-kamervragen-over-inzet-magistrale-apotheekbereidingen-in-taperingstrips-als-middel-om-medicatie-op-verantwoorde-wijze-af-te-bouwen)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1