Belangenorganisaties: zelfredzaamheid en participatie worden voor kwetsbare burgers niet bereikt

Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland vinden dat de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) voor kwetsbare burgers beter kan. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid willen meedoen aan de samenleving. Mensen willen wonen, werken of dagbesteding hebben en indien nodig (specialistische) begeleiding. Er moet meer aandacht komen voor goede toegang tot maatschappelijke opvang en beschermd wonen en voor het contracteren van zorgaanbieders tegen reële tarieven, om kwaliteit te waarborgen. Dat schrijven de belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer, die daar op 15 maart met minister Hugo de Jonge over spreekt.

Uitvoering Wmo moet beter

Zelfredzaamheid en participatie, doelen van de Wmo, worden voor een aanzienlijk deel van de mensen met een complexe zorgvraag (bijvoorbeeld dakloosheid, verslaving, verstandelijke beperking of ggz-problematiek) niet bereikt. Dat is schrijnend, omdat juist deze mensen zich niet voldoende op eigen kracht kunnen handhaven in de samenleving. Wij vinden dat er meer kennis nodig is bij gemeenten over psychiatrische problematiek en multiproblematiek. Gebrek aan kennis van specifieke doelgroepen bij gemeenten blijkt een hardnekkig probleem, want ook in de Wmo-evaluaties over 2007-2009 en 2010-2012 werd al gevonden dat gemeenten moeite hadden om de problematiek van mensen met psychische aandoeningen en multiproblematiek goed in beeld te krijgen. Ook is het nodig dat cliënten goede, onafhankelijke ondersteuning krijgen, om hen wegwijs te maken in het sociaal domein.

Aandacht voor goede toegang en reële tarieven

In een brief (zie hieronder) aan de Tweede Kamer vragen GGZ Nederland, Federatie Opvang en RIBW Alliantie ook meer aandacht voor goede toegang tot maatschappelijke opvang en beschermd wonen en voor het contracteren van zorgaanbieders tegen reële tarieven, om kwaliteit te waarborgen. Een voorstel is om te komen tot bouwstenen voor kostprijsmodellen die een reële uitkomst van prijsonderhandelingen bevorderen. Samen met gemeenten willen aanbieders van maatschappelijke opvang, beschermd wonen of ggz, werken aan een bestendige toekomst van de Wmo en deelname aan de samenleving van kwetsbare mensen.  

Lees hier de brief van GGZ Nederland, Federatie Opvang en RIBW Alliantie. (http://www.ggznederland.nl/uploads/assets/Gezamenlijke%20brief%20inzake%20Algemeen%20Overleg%20Wmo%2015%20maart%202018.pdf)

Bron: GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/meedoen-aan-de-samenleving)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Verward 1 Verward 1

Reacties
Reactie: (Karel Burgs)
16-3-2018, 00:31
Ik vind dat er in een nog steeds kapitaalkrachtig land als Nederland in elk geval voor iedere burger eerst een basis moet zijn qua wonen, leven en gezondheid, ook als iemand dat niet zelf meer kan verzorgen. Een basisinkomen zou al een aardige angstwegnemende motiverende start zijn. Daarnaast zou het prettig zijn als ook mensen die anders dan gemiddeld, doch niet slecht of crimineel, reageren toch sociaal geincludeerd worden en er gekeken wordt naar de mens en dien capaciteiten die eenieder heeft maar hier niet eens meer de kans krijgen tot ontplooiing te komen. Die zijn er bij iedereen maar het systeem ( wat wij allen samen vormen) maakt onderscheidt, al wordt dat niet expliciet toegegeven. Steeds meer wijst op tweedeling, wanneer kan je iemand nog aanspreken op eigen kracht en wanneer houdt dat op, evenals de motivatie. Want als je toch niet als gelijkwaardige wordt behandelt, omdat je het ( tijdelijk) niet meer kunt, waarom zou je als kwetsbare mens je dan in blijven spannen? Wat je zaait als samenleving oogst je. Tenzij ik me vergis en dat maakbare individu toch bestaat. Zolang de meningen hierover lijnrecht tegenover elkaar staan is geen enkele deskundige serieus te nemen. Het is allemaal politiek ( persoonlijk) belang lijkt het. Met heel veel details en weinig bereik van de harde kern om vanuit te bouwen: hebben we nog basic sociale principes en hoe bouwen we die breed gedragen uit. Het dier mens kan of wil dat niet dus overal vallen mensen buiten de sociale boot. Hoeft niet hè. Geld genoeg, maar langzame molens vol tegengestelde belangen.