Beroepsverenigingen ontwikkelen nieuwe richtlijn voor probleemgedrag bij dementie

Het NIP heeft samen met Verenso een richtlijn uitgebracht voor omgaan met probleemgedrag, specifiek bij patiënten met dementie. Depressieve gedragingen, evenals angst, apathie, psychotisch- en geagiteerd gedrag zijn benoemd als  vormen van probleemgedrag. Dat schrijft het NIP. De richtlijn levert bewijsmateriaal voor elk van deze gedragingen over farmacologische evenals psychologische- en psychosociale interventies, samengevat en beoordeeld met uitgebreide literatuurreviews. Dit is niet eerder zo gebeurd.

Prof. dr. S.U. (Sytse) Zuidema: “Een belangrijk doel van de richtlijn is om de lijdensdruk te verminderen, zowel van de persoon met dementie zelf, maar vaak ook van degenen die voor de persoon met dementie zorgen. Daarvoor kan het nodig zijn dat het gedrag verandert, maar dat is niet vanzelfsprekend en ook niet altijd mogelijk. Lijdensdruk en gevaar kunnen ook afnemen als alleen de omgeving verandert en interventies zich concentreren op verlichting van de belasting van de (mantel)zorgers.

De kerngroep heeft bewust voor de term ‘probleemgedrag’ gekozen in plaats van voor termen als ‘onbegrepen gedrag’, ‘moeilijk te begrijpen gedrag’ of ‘moeilijk te hanteren gedrag’. ‘Probleemgedrag’ is in de richtlijn omschreven als ‘alle gedrag dat gepaard gaat met lijdensdruk of gevaar voor de persoon met dementie of voor mensen in zijn of haar omgeving.’

De uitgangspunten in de richtlijn zijn:
* multidisciplinaire/methodische aanpak; eerst analyseren wat er aan de hand is, dan behandelen.
* toegespitst op de behandeling van probleemgedrag bij mensen met een dementie.
* naast de farmacologische interventies, ook psychosociale en psychologische behandelinterventies in de richtlijn zijn opgenomen.
* de nadruk wordt gelegd op het monitoren en evalueren van psychofarmaca en dat hiervoor handvatten worden aangereikt.
* de richtlijn moet breed toepasbaar zijn, ongeacht de setting. Immers steeds meer kwetsbare ouderen met dementie blijven zo lang mogelijk thuis wonen en/of worden opgenomen in het ziekenhuis. De richtlijn moet breed toepasbaar zijn, dus niet alleen in het verpleeghuis maar bijvoorbeeld ook in thuissituatie.
* nadruk op een persoonsgerichte benadering van mensen met dementie en hun naasten.

De richtlijn is tot stand gekomen met subsidie van het ministerie van VWS en met aanvullende financiering van het NIP en Verenso. Een kerngroep met vertegenwoordigers van het NIP, Verenso, de NVvP, V&VN en de NVKG formuleerde de aanbevelingen voor de behandeling, uitgaande van het beschikbare bewijsmateriaal en met inachtneming van overige overwegingen (zoals klinische expertise). Voorzitter van de kerngroep was prof. dr. S.U. (Sytse) Zuidema en dr. M. Smalbrugge was vice-voorzitter. Daarnaast werd in een klankbordgroep de expertise aangevuld met vertegenwoordiging vanuit Alzheimer Nederland en NHG/LAEGO. De richtlijn is een herziening van de richtlijn uit 2008.

Lees hier de nieuwe richtlijn (https://www.psynip.nl/sectoren-secties/sector-gezondheidszorg/ouderenpsychologie/vakinhoudelijke-themas/)

Bron: NIP (https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2018/nieuwe-richtlijn-probleemgedrag-dementie/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

organisatie ggz 6 organisatie ggz 6