Hbo-verpleegkundigen kiezen nauwelijks voor een baan in de GGZ

Afstuderende mbo- en hbo-studenten Verpleegkunde hebben nauwelijks belangstelling voor een baan in de Geestelijke Gezondheidszorg. Slechts 4% van de HBO-V kiest na zijn of haar opleiding voor de GGZ. Voor Mbo-studenten ligt dat percentage iets hoger: 9% kiest voor een baan in de GGZ. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) is uitgevoerd.

Volgens het onderzoeksrapport kiest het overgrote deel van de verpleegkundigen voor een baan in een algemeen ziekenhuis. De uitdaging van het werk met een variatie aan handelingen is de belangrijkste reden om als verpleegkundige in de branche ziekenhuizen te gaan werken. Tweederde van de mbo-studenten en driekwart van de hbo-studenten Verpleegkunde ambiëren daar een baan. Andere belangrijke reden is het krijgen van zekerheid en toekomst. Tijdens de stage neemt hun motivatie nog meer toe. In opdracht van de StAZ heeft het CAOP dit onderzoek uitgevoerd.

De StAZ wil weten hoe ziekenhuizen naar een zo evenwichtig mogelijke leeftijdsopbouw in de branche kunnen streven.‘Motieven voor werken in de branche ziekenhuizen. Een analyse van komst- en vertrekredenen van jonge verpleegkundigen en studenten verpleegkunde’.

Het onderzoeksrapport ’Motieven voor werken in de branche ziekenhuizen’ is vooral gericht op de vraag hoe hoe aantrekkelijk een baan in de branche ziekenhuizen voor jongeren is. Waarom de GGZ zo weinig populair is, is niet onderzocht.

Lees hier het onderzoeksrapport ’Motieven voor werken in de branche ziekenhuizen. Een analyse van komst- en vertrekredenen van jonge verpleegkundigen en studenten verpleegkundigen’ (https://www.staz.nl/wp-content/uploads/2018/02/Onderzoeksrapport-enquete-studenten-en-jonge-verpleegkundigen-ziekenhuizen-StAZ.pdf)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verpleegkundige verpleegkundige