"Samenwerking met gemeenten verbetert als vrijgevestigde zorgaanbieders zich organiseren"

Als vrijgevestigde zorgaanbieders in georganiseerd verband het gesprek voeren over contracten en kwaliteit, verbetert de samenwerking met gemeenten. Dat zeggen orthopedagoog Joanne Meyers en zorginkoper Elske Hörchner in een interview met VNG, over de samenwerking in de regio Holland Rijnland.

Het voorbeeld is er één uit een reeks, bedoeld als inspiratie voor betere samenwerking tussen vrijgevestigde zorgaanbieders en gemeenten, schrijft de VNG. 

Meijers behandelt kinderen met ggz-problematiek, ze heeft een eigen praktijk in Katwijk. Ze is voorzitter van ZP Jeugd, de vereniging van vrijgevestigde aanbieders van jeugd-ggz. Hörchner werkt als inkoper bij TWO Jeugdhulp Holland Rijnland. Sinds de oprichting van ZP Jeugd is het bestuur van de vereniging betrokken bij de transitie in het sociaal domein. De vrijgevestigde therapeuten krijgen zo beter gehoor voor problemen waar ze tegenaan lopen. Hörchner is blij dat ze nu één aanspreekpunt heeft. 

Berichtenverkeer

Vier maal per jaar zijn er gesprekken waarbij van alles aan de orde komt: kwaliteit, visie en beleid, maar ook de wijze van contracteren en omzetplafonds. Toen bleek dat veel zelfstandigen vragen hadden over het berichtenverkeer is daarvoor een aparte bijeenkomst georganiseerd. Het bestuur van ZP Jeugd heeft ook afspraken gemaakt met Curium om de ambulante jeugdhulp verder te ontwikkelen. 

Regionaal expertteam

Meijers: ‘ZP Jeugd is in 2015 al benaderd om een afvaardiging te leveren voor het regionale expertteam. Het expertteam heeft als doel advisering over het goedkeuren van aanvragen voor niet-gecontracteerde zorg. In het expertteam zitten inhoudelijk deskundigen uit organisaties die jeugdhulp aanbieden. In het expertteam is kennis van de generalistische en gespecialiseerde jeugdhulp geborgd en ook het onderwijs. Vrijgevestigden kunnen een nuttige bijdrage leveren, bijvoorbeeld als het gaat om meedenken welke zorg in de regio aanwezig is.

Hörchner: ‘Het is fijn dat ook vrijgevestigden onderdeel uitmaken van het regionale expertteam. Zo kunnen zij ook toelichten welke zorg binnen de vrijgevestigde GBGGZ en GGGZ wordt geboden en of een hulpvraag passend is binnen deze zorg.’

Meer informatie:
Lees hier het hele interview
Interviews met andere regio’s

Bron: VNG (https://vng.nl/onderwerpenindex/maatschappelijke-ondersteuning/inkoop-kwaliteit-en-toezicht-wmo/nieuws/therapeuten-verenigd-betere-samenwerking-met-gemeenten)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

GGZ 2 GGZ 2