Regels voor autorijden na eenmalige psychose worden aangepast

Op verzoek van de minister van IenW heeft de Gezondheidsraad geadviseerd over de rijgeschiktheid van bestuurders in rijbewijsgroep 1 die hersteld zijn na een eenmalige psychotische episode. Tot nu toe was het deze bestuurders tot twee jaar na hun psychose wettelijk gezien alleen toegestaan auto te rijden voor privégebruik. Een deel van hen kan daardoor niet deelnemen aan het arbeidsproces.

De minister is voornemens hen de mogelijkheid te geven om op basis van een gunstig psychiatrisch rapport ook geschikt te kunnen worden verklaard voor beperkt beroepsmatig gebruik: maximaal vier uur per dag en uitgezonderd beroepsmatig personenvervoer (bijvoorbeeld als taxichauffeur) en het onder toezicht doen besturen van derden (bijvoorbeeld rijles geven). De vaste commissie Rijgeschiktheid van de Gezondheidsraad heeft geen bezwaar tegen dat voornemen.

Wat voorafging

De regelgeving voor rijgeschiktheid van bestuurders die na een eenmalige psychotische episode hersteld zijn, is vastgelegd in de Regeling Eisen Geschiktheid. In mei 2016 heeft de Gezondheidsraad voor het laatst geadviseerd over rijgeschiktheid na een eenmalige psychotische episode, in het advies Rijgeschiktheid bij stemmingsstoornissen, ADHD en schizofrenie en psychosen, en het addendum daarbij. De raad volgde daarin de aanbevelingen die de NVvP in 2014 gaf in de adviesnota Rijgeschiktheid bij stemmingsstoornissen, ADHD en schizofrenie en psychose. Ten aanzien van een eenmalige psychotische episode waren deze aanbevelingen:
* Bestuurders in rijbewijsgroep 1 kunnen al na zes recidiefvrije maanden, in plaats van de eerder geldende twee jaar, rijgeschikt verklaard worden voor privégebruik.
* Bestuurders in rijbewijsgroep 2 kunnen na twee recidiefvrije jaren rijgeschikt verklaard worden.
* Beroepsmatig gebruik in rijbewijsgroep 1 is pas toegestaan als de bestuurder voldoet aan de eisen die gelden voor rijbewijsgroep 2.

In 2016 is de REG2000 naar aanleiding van dit advies aangepast.

Verzoek NVvP

In oktober 2017 schreef de NVvP in een brief aan de minister dat zij niet bedoeld heeft alle beroepsmatig vervoer in rijbewijsgroep 1 uit te sluiten, maar slechts personenvervoer, zoals werken als taxichauffeur, en het doen besturen van een auto door een derde, zoals het geven van autorijles. De NVvP stelt dat door de huidige beperking van de rijgeschiktheid tot privégebruik een groep mensen die hersteld zijn van hun psychose ten onrechte niet kan deelnemen aan het arbeidsproces. Deze groep, bestaande uit bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen of servicemonteurs, heeft namelijk een auto nodig om naar cliënten of opdrachtgevers te reizen. Daarom heeft de NVvP het verzoek gedaan om bestuurders in rijbewijsgroep 1 alsnog de mogelijkheid te geven om op basis van een gunstig psychiatrisch rapport geschikt te kunnen worden verklaard voor beperkt beroepsmatig gebruik: maximaal vier uur per dag en uitgezonderd beroepsmatig personenvervoer en het onder toezicht doen besturen van derden.

De gezondheidsraad heeft dus geen bezwaar tegen dit advies, naar alle waarschijnlijkheid zal de Minister dan oo akkoord gaan.

Bron: Gezondheidsraad (https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/optimale-gezondheidszorg/rijgeschiktheid-bij-schizofreniespectrumstoornissen-en-andere-psychotische-stoornissen)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

auto auto