Rotterdams topoverleg over samenwerking rond verwarde personen

Er komt dit voorjaar een Rotterdamse top over verwarde personen, zodat de samenwerking met woningcorporaties beter wordt. Verhuurders maken zich zorgen over psychiatrische patiënten die een gevaar kunnen zijn voor hun buren. Dat schrijft het AD.

Eind vorig jaar deed woningcorporatie Havensteder een oproep om snel een top te organiseren, omdat zij zich net als de politie zorgen maakt over de problemen met verwarde personen. De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) neemt de oproep ter harte en organiseert binnenkort een top.Bij Havensteder ging het in een jaar tijd vijftig keer mis met een verwarde huurder, die brand stichtte, volledig door het lint ging of zijn eigen huis vernielde. Vooral het eerste levert gevaar op voor de buren, net als het opendraaien van de gaskraan. ,,Vaak wisten wij niet eens dat de bewoner problemen had’’, aldus bestuurder Van den Berk van Havensteder.

Volgens wethouder De Langen zijn de afspraken met de zorg en met de politie op orde. ,,Maar in de samenwerking met de woningcorporaties zijn nog stappen te zetten. Soms heeft een huurder wel zorg, maar weet de corporatie dat niet. Soms heeft iemand geen zorg, maar heeft die die wel nodig. We moeten elkaar sneller kunnen vinden.’’

Wens

Bij de top is dit het belangrijkste punt op de agenda. Dat was ook de wens van Van den Berk van Havensteder, die met alle partijen wil bespreken hoe psychiatrische patiënten op zichzelf kunnen wonen zonder dat de veiligheid van de buren in het geding komt.

Bij de woningcorporatie kunnen de problemen van een huurder snel aan het licht komen. Tijdens een reparatie ziet de klusjesman dat een huis vol rotzooi staat. Buren klagen over de buurman die nachtenlang schreeuwt of op zijn verwarmingsbuizen slaat. Of de huur wordt niet meer betaald, omdat de huurder brieven uit paniek niet meer openmaakt.

Achter de voordeur

Na een melding gaat het wijkteam af op de Rotterdammer, om te kijken wat er aan de hand is. Sinds 1 januari hebben wijkteams - waarin de gemeente de zorg heeft georganiseerd - ook specialisten van de geestelijke gezondheidszorg die op pad gaan. De Langen: ,,Je wilt achter de voordeur komen en uitzoeken wat er aan de hand is.’’

Soms is het een kwestie van lange adem om contact te leggen, omdat de huurder weigert de deur open te doen. De woningcorporatie weet nu echter niet wat er allemaal gebeurt, terwijl de buren wel bij haar klagen dat er niets verandert.

Een deel van de meldingen waar het wijkteam op af gaat, komt binnen bij het speciale meldpunt dat anderhalf jaar geleden is opgericht. Driehonderd buren, familieleden, maar ook professionals belden in die anderhalf jaar tijd het speciale telefoonnummer 010-2670700 omdat zij zich zorgen maken, maar niet direct de politie willen bellen. Bijna de helft deed dit in de eerste maanden van het meldpunt.

Bron: Adrianne de Koning / AD (https://www.ad.nl/rotterdam/top-over-verwarde-personen~accbda09/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Verward 1 Verward 1