GGZ Vincent van Gogh start met KR8, methodische FACT-zorg bij psychotische problematiek

GGZ-instelling Vincent van Gogh is onlangs gestart met een uniek programma, KR8 (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3666502/nieuws/programma_kr8_moet_heropname_bij_volwassenen_met_psychotische_stoornis_voorkomen.html?page=1): voor gestructureerde en methodische FACT-zorg voor mensen met psychotische problematiek. Dat schrijft de instelling in een persbericht.

Gemiddeld heeft circa de helft van de cliënten die in behandeling is bij FACT een psychotische stoornis. KR8 is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een psychotische stoornis. Binnen drie van de vijf FACT-teams is Vincent van Gogh hiermee van start gegaan. Deze eerste drie teams (in Weert, Venlo - Blerick en Horst) gaan ervaring opdoen met KR8 bij alle cliënten met psychotische klachten, dit zijn ongeveer 300 personen.

KR8 leert mensen met een psychotische stoornis op inspirerende en positieve wijze alles over bijvoorbeeld de symptomen en oorzaken, omgaan met alcohol en drugs, relaties, gezond leven en weer aan het werk gaan. Familie en naasten worden betrokken, en ook activiteitengroepen, reminderservices en medicatiesupport zijn onderdelen van het programma. Mensen worden zo geholpen het beste uit hun behandeling te halen. Deelnemers en programmabegeleiders werken samen aan herstel en toekomst.

Feestelijke kick-off

Om de kick-off van dit nieuwe behandelprogramma te vieren is de KR8 lounge van de FACT-locatie Horst aan de Maas donderdag 25 januari 2018 feestelijk geopend door Henriëtte Mensinga Wieringa, voorzitter van de cliëntenraad van Vincent van Gogh. De KR8 lounge is een huiselijke, gezellige ruimte waar de deelnemers het KR8 programma volgen. Hier voelen ze zich thuis, ze zijn er welkom, maar ook veilig en gewenst. Ze volgen er psycho-educatie en kunnen er alledaagse dingen doen, zoals koken, koffie zetten en de krant lezen.

In Duitsland en Engeland zorgde een vergelijkbaar programma voor vermindering van heropnames en de daarmee gepaard gaande zorgkosten. Bovendien verbeterde de kwaliteit van de zorgverlening in de beleving van cliënten, hun familie en naasten en ook van de betrokken zorgverleners.

GGZ in de wijk

Het Nederlandse zorgstelsel, en zo ook de GGZ, kent een aantal uitdagingen. Zo worden de bedden in de klinieken langzaam maar zeker afgebouwd, waar uitbreiding van ambulante (thuis)zorg tegenover staat. Hier is zowel voor GGZ-instellingen als voor de zorgverzekeraars een belangrijke rol weggelegd.

Bron: Persbericht

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

organisatie GGZ 8 organisatie GGZ 8