'Schrapweken' moeten bureaucratie in zorg drastisch verminderen

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf deze week de bureaucratie te lijf. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan zij - samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders - vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren. Dat schrijft de VvAA.

De zogenaamde ‘schrap- en verbetersessies’ komen voort uit het initiatief (Ont)Regel de Zorg van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA. Hieruit bleek dat zorgverleners gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. In maart moeten de eerste concrete resultaten met en door VWS worden besproken.

Doorpakken

Na het succes van de eerste schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg op 18 november 2017, pakken de zorgverleners nu door. Gesteund door het ministerie van VWS gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken in januari, februari en maart de koppen bij elkaar in ruim twintig ‘schrap – en verbetersessies’ om concrete schrapsuggesties te formuleren mét de bijbehorende verbeterplannen. Het gaat om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener. In maart zullen de eerste resultaten worden teruggekoppeld. Dinsdag 30 januari geeft minister Hugo de Jonge bij VvAA het startsein voor de schrap – en verbetersessies.

Versnelling en verbreding leiden tot resultaat

Minder regels en minder bureaucratie in de zorg. Dat is het doel van zorgverleners en ook van kabinet-Rutte III. Maar hoe maken we na jaren van noodkreten uit het veld een einde aan de onzinnige bureaucratie in de zorg? Hoe kan het écht beter? Hoe krijgen we meer tijd en aandacht voor de patiënt? Actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ luidde in maart 2015 de noodklok over de onacceptabele administratie – en regeldruk in de huisartsenzorg.

“De schrapactie binnen deze beroepsgroep leverde resultaat op, maar versnelling en verbreding waren nodig en zijn inmiddels in gang gezet”, zo stelt huisarts Peter de Groof, een van de initiatiefnemers van HRMO.

“Er is sprake van een bijzonder momentum nu alle betrokken partijen zich inzetten om de bureaucratie in de zorg terug te dringen”, aldus Gerlach Cerfontaine, voorzitter van het bestuur van VvAA. “Dat moet ook; het probleem van de administratielast kunnen we alleen gezamenlijk oplossen. Met zorgprofessionals, hun beroepsorganisaties, het zorgveld en de politiek.”

40% werktijd kwijt aan administratie

In het kader van het initiatief (Ont)Regel de Zorg bracht een denktank van enthousiaste academici vorig jaar in kaart hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie. Het resultaat: gemiddeld 40 procent van de werktijd van een zorgverlener gaat op aan administratie. De administratieve taken gaan ten koste van de tijd voor de patiënt. Bovendien blijkt dat zorgverleners vaak niet weten waarom ze bepaalde zaken registreren. Het gevoel tijd te verspillen aan onzinnige rompslomp vinden zorgverleners extra frustrerend.

Tijdens de eerste schrapconferentie zijn per beroepsgroep al eerste schrapvoorstellen gedaan. Deze vormen de basis voor het vervolgtraject. De uitkomsten daarvan en van de volledige schrapconferentie, staan op vvaa.nl/ontregeldezorg.

Programma

In drie weken tijd, verspreid over een kleine twee maanden, gaan zeven beroepsgroepen aan de slag met het schrappen van regels:

Schrapweek 1: 29 – 31 januari
Schrapweek 2: 19 – 21 februari
Schrapweek 3: 12 – 14 maart

Alle schrap- en verbetersessies vinden plaats bij VvAA in gebouw ’t Hart; Orteliuslaan 750 in Utrecht. Minister Hugo de Jonge geeft dinsdag 30 januari om 18.15 uur het officiële startsein voor het vervolgtraject van (Ont)regel de Zorg. Hierbij kan pers aanwezig zijn. De schrapsessies zelf zijn besloten.

Bron: NvAA (https://www.vvaa.nl/voor-leden/nieuws/schrapweken)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ