Alcohol behoort binnenkort tot het verleden en zorgen om kinderen die alcoholvrij bier drinken

Kan het kwaad als je kind een alcoholvrij biertje meedrinkt terwijl je zelf op vrijdagavond een pilsje opentrekt? En hoe zit dat op een feestje? Actuele vragen, want veel kinderen hebben weleens een 0.0-biertje op. Dat lijkt geen kwaad te kunnen, maar toch zijn experts bezorgd over die ontwikkeling. Dat schrijft de NOS.

Het Trimbos-instituut denkt dat alcoholvrij bier de stap naar het drinken van echt alcohol kleiner maakt. ”Op deze manier wennen ze al aan de smaak van echt bier”, zegt Ninette van Hasselt van de organisatie. Eerder trok ook de GGD in Gelderland aan de bel.

Recente cijfers zijn er niet, maar uit een rondgang bij een brugklas in Hilversum blijkt dat veel leerlingen van 11 en 12 jaar weleens een alcoholvrij biertje hebben gedronken. Uit een volle klas zelfs 24 leerlingen, en een van hen is Marly. ”Nee, ik drink het niet zo heel vaak. Meestal is het met verjaardagen, dat ik dan 1 flesje mag. Maar voor de rest niet echt”, zegt ze tegen het radioprogramma Nieuws en Co. Ze vindt het wel lekker. ”Het smaakt zoet.”

Praten

Het Trimbos is vooral bang dat het drinken van alcoholvrij bier de associatie van gezelligheid met alcohol in stand houdt. ”Het geeft de boodschap dat alcohol er eigenlijk bijhoort en dat de kinderen een surrogaat mogen drinken. Voor hen is het fijn dat ze een beetje mee kunnen doen, maar de vraag is of dat slim is als opvoeder”, zegt Van Hasselt.

Het Trimbos-instituut benadrukt wel dat 0.0-biertjes altijd beter zijn dan het drinken van echt alcohol en dat het voor tieners van 16 en 17 beter is dan echt bier.

Geen minimumleeftijd

Kinderen kunnen de blikjes of flesjes alcoholvrij bier gewoon zelf kopen in de supermarkt. Er is geen leeftijdsbeperking, omdat er geen alcohol in zit. Toch vindt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het niet goed als kinderen bier drinken, ook niet als het alcoholvrij is. Ook hij vindt het logisch dat de stap naar bier mét alcohol snel is gemaakt. ”Bier is bier en dat is voor 18-plussers”, concludeert hij.

Blokhuis heeft nog geen signalen dat het een groot maatschappelijk probleem is, maar wil onderzoeken of er aanleiding is om het thema breder met maatschappelijke organisaties aan de orde te stellen.

Alternatief

Ondertussen werkt Professor David Nutt aan een alternatief voor alcohol, schrijft BNNVara/Joop.  De wetenschapper denkt dat de verslavende dranken in vrij korte tijd tot het verleden kunnen gaan behoren. Hij is van mening dat zogeheten ‘alcosynth’, een synthetisch alternatief voor alcohol, de traditionele versie gaat verdringen. Alcosynth heeft dat wel de positieve effecten van alcohol, zoals tipsy worden, maar niet de negatieve zoals verslaving en vernietiging van lever en hersenen. Bovendien krijg je er geen kater van en is het ook nog eens caloriearm.

“In de komende 20, 30 jaar zal er in het Westen geen alcohol meer gedronken worden, afgezien bij wat uitzonderlijke gelegenheden. Alcosynth zal de voorkeursdrank worden, op dezelfde manier als ik denk dat elektronische sigaretten tabak en sigaretten zullen vervangen”, zegt Nutt tegen de IBTimes. Jaarlijks overlijden er miljoenen mensen door alcoholgebruik, een genotsmiddel dat vanwege de schadelijke effecten vermoedelijk niet toegestaan zou worden als het nu zou worden uitgevonden.

Nutt heeft een onderneming, Alcarelle, die werkt aan een commercieel aantrekkelijke vorm van alcosynth. Hij moet daarvoor nog wel flink wat geld bij elkaar halen. Collega-wetenschappers sluiten de toepasbaarheid van alcosynth niet uit maar zien nog wel wat beren op de weg, zo is het onduidelijk of alcosynth ook in smaak kan concurreren met alcohol.

Bron: NOS (https://nos.nl/artikel/2207817-zorgen-om-kinderen-die-alcoholvrij-bier-drinken.html) / BNNVara/Joop.nl (https://joop.bnnvara.nl/nieuws/alcohol-binnen-generatie-leven-verdwijnen)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

alcohol2 alcohol2