Wachtlijsten voor opvang van daklozen en psychiatrische patiënten maken zorg nodeloos duur

Op 14 december heeft de Rekenkamer Amsterdam het rapport ’Wachten op opvang’ gepubliceerd. In dit onderzoek concludeert de rekenkamer dat het college van B en W zich inspant om maatschappelijke opvang en beschermd wonen te bieden. In 2016 werden ruim 3.500 mensen opgevangen.

Toch is het voor daklozen en mensen met een psychiatrische problematiek niet eenvoudig om in Amsterdam een opvangplaats te krijgen die past bij hun situatie. Het toegangsproces is complex en door gebrek aan opvangplaatsen moeten zij gemiddeld een jaar wachten. Verandert hun situatie op enig moment nadat ze geplaatst zijn, dan worden cliënten opnieuw op een wachtlijst gezet. Het college heeft geen zicht op de effectiviteit van de ondersteuning en door het vele wachten en de tekortschietende ondersteuning wordt de zorg nodeloos duur en kunnen mensen hun situatie niet verbeteren.

Aanbevelingen van de Amsterdamse rekenkamer zijn onder meer gericht op het verbeteren van de ondersteuning aan dak- en thuislozen door hun positie te versterken, eerder hulpverlening en opvang te bieden en de keten en de informatievoorziening te verbeteren. Het college neemt deze aanbevelingen over. Op 18 januari 2018 wordt het rapport besproken in de commissie Zorg en Sport.

Lees hier het hele rapport ’Wachten op opvang (https://www.rekenkamer.amsterdam.nl/nieuws/#post-9771)’

Bron: Rekenkamer Metropool Amsterdam (https://www.rekenkamer.amsterdam.nl/nieuws/#post-9771)

housing first housing first