Kliniek in Den Dolder moet verbeterplan opstellen en neemt voorlopig geen patienten met complexe problematiek op

De kliniek in Den Dolder waar Michael P. was opgenomen, FPA Roosenburg, moet een verbeterplan opstellen, concludeert de inspectie na onderzoek. Michael P. wordt verdacht van de moord op Anne Faber. De Inspecties schrijven dat de FPA Roosenburg recentelijk adequate maatregelen heeft getroffen ten behoeve van de crisisbeheersing en de lokale veiligheid. Op dit moment is acuut ingrijpen in de geleverde zorg niet noodzakelijk. Toch zijn er risico’s die voor de Inspecties aanleiding zijn om een verbeterplan te vragen en de situatie te blijven monitoren.

Overigens zijn berichten over relaties tussen personeel en patiënten niet door het onderzoek bevestigd. Medewerkers gaven aan dat ze zich niet herkennen in berichten daarover in onder andere de Telegraaf.

Verbeterplan

De Inspecties vragen de kliniek om een verbeterplan waarin tenminste aandacht is voor de behandeling van verslavingsproblematiek, de onveiligheidsgevoelens bij het personeel en de kwantitatieve en kwalitatieve personele bezetting. Ook willen de inspecties de resultaten van de evaluatie over de geïntensiveerde surveillance in de directe omgeving van de FPA (onder regie van politie, gemeente en OM en in samenspraak met de FPA) en de verdere samenwerking hierin ontvangen.

Tot slot geven de inspecties het bestuur van de FPA en de Dienst Justitiële Inrichtingen in overweging tijdelijk patiënten met zwaardere problematiek niet op te nemen om op die manier het personeel te ontlasten en de veiligheid en zorg op de afdelingen beter te kunnen borgen.
Ondertussen hebben Minister Dekker en Altrecht in samenspraak besloten dit advies op te volgen: tot nader order worden patiënten met zware, complexe problematiek niet in FPA Roosenburg geplaatst.

Onderzoek naar detentieverloop

De Inspecties starten nu met een onderzoek naar het detentieverloop van Michael P. waarin aandacht is voor zijn behandeling, zijn detentiefasering (systeem waarin gevangenen geleidelijk terugkeren in de maatschappij) en de daarbij behorende vrijheden. Ook loopt er nog een strafrechterlijk onderzoek.

Bron: Inspectie (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2017/11/27/onderzoek-fpa-roosenburg-inspecties-zien-na-eerste-adequate-maatregelen-nog-risico%E2%80%99s) / Altrecht (https://www.altrecht.nl/informatie-zorg-en-veiligheid-den-dolder/#OnderzoekInspecties)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

altrecht altrecht