Staatssecretaris wil WLz openstellen voor mensen met psychische problemen

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat onderzoeken wat de budgettaire gevolgen zijn van het openstellen van de Wet Langdurige Zorg (Wlz) voor mensen met een psychische stoornis. Op dit moment zijn ggz cliënten uitgesloten van Wlz zorg. De staatssecretaris schrijft dat hij ”achter de breed gevoelde wens staat om de Wlz ook open te stellen voor mensen met een psychische stoornis”.

Regeerakkoord kondigt voorstel financiering Beschermd Wonen aan

In het regeerakkoord is het voornemen opgenomen om met een wetsvoorstel voor de organisatie en financiering van Beschermd Wonen voor mensen met een psychische stoornis te komen. Staatssecretaris Blokhuis vindt het daarbij van belang om de effecten in kaart te brengen zodat er geen belemmeringen zijn voor de uitvoering. Op dit moment is hij bezig de budgettaire consequenties in kaart te brengen. De staatssecretaris zal onderzoek laten doen naar de tarieven die gemeenten hanteren als het gaat om beschermd wonen. Hij verwacht de Tweede Kamer over deze budgettaire consequenties begin 2018 nader te kunnen informeren.

Daarnaast is er nog een aantal belangrijke zaken die aandacht behoeven zoals een zorgvuldige indicatiestelling, het maken van passende zorgprofielen en de gevolgen voor de risicoverevening in de Zvw. De staatssecretaris gaat binnenkort de benodigde uitvoeringstoetsen vragen aan onder andere de NZa, het CIZ en het Zorginstituut.
De staatssecretaris van VWS streeft ernaar om in het najaar van 2018 een wetsvoorstel voor te leggen aan de Raad van State, als uit de in kaart gebrachte effecten geen belemmeringen naar voren komen. Hij begrijpt de wens van veel partijen om snelle stappen te zetten, maar wil een zorgvuldig proces voor alle betrokken partijen.

Bron: Federatie Opvang (http://www.opvang.nl/site/item/onderzoek-naar-financiele-gevolgen-openstellen-wlz-voor-ggz-clienten)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

housing first housing first