GGZ-instelling Virenze gaat activiteiten overdragen vanwege financiële problemen

GGZ-instelling Virenze, met hoofdkantoor kasteel Rijckholt bij Maastricht, maakt zo veel verlies dat Mondriaan uit Heerlen en Levanto in Sittard werken aan een overname van de zorgactiviteiten in Limburg. Daarbij gaan waarschijnlijk banen verloren. Alle partijen benadrukken dat de zorg aan cliënten niet in de knel komt. Dat schrijft De Limburger.

Virenze telt bijna driehonderd fulltime arbeidsplaatsen, die werken op dertig locaties in het hele land. De locaties buiten Limburg komen in handen van Max Ernst GZZ in Arnhem. Virenze telt circa zevenduizend cliënten en bijna driehonderd fulltime arbeidsplaatsen.

De organisatie is de afgelopen jaren in de rode cijfers beland door de tariefdruk in de GGZ, door de overgang van de Jeugdwet naar de gemeenten, maar ook door een slechte bedrijfsvoering.

Productiviteit

”Er is onvoldoende gestuurd op kosten en productiviteit”, zegt Loek Radix tegen De Linburger. Radix probeert als interim-bestuurder bij Virenze de zorg en zo veel mogelijk banen veilig te stellen. Een opvallende kostenpost voor onderhoud en energie is het hoofdkantoor dat in het oude kasteel Rijckholt is gevestigd. Dat heeft Virenze-oprichter Frans Kochen in 2006 voor 1,6 miljoen euro gekocht van tv-producent Han van der Meer. Radix probeert de bedrijfsvoering te versoberen en daarom het kasteel te verkopen.

De raden van bestuur van Mondriaan en Levanto laten weten dat de activiteiten van Virenze worden ondergebracht in een joint venture van Mondriaan en Levanto. De overname moet leiden tot kostenbesparingen voor alle partijen.

Bron: De Limburger (https://www.limburger.nl/cnt/dmf20171116_00050806/virenze-in-zwaar-weer-mogelijk-banen-op-de-tocht)

Rijckholt-Kasteel_(1) Rijckholt-Kasteel_(1)