Niet alle ADHD-medicatie reageert op bij politie gebruikte speekseltest

De speekseltest die de politie sinds 1 juli gebruikt om drugsgebruikers te detecteren slaat niet aan op methylfenidaat, maar wel op dexamfetamine. Dit blijkt uit informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Gebruikers van dexamfetamine mogen daarom nog steeds niet autorijden. Dit geldt ook voor patiënten die morfine, morfineachtige stoffen en medicinale cannabis gebruiken. De informatie op Apotheek.nl is hierop aangepast. Dat schrijft de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers

De minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) meldde eerder in een Kamerbrief dat er een kleine kans is dat patiënten in een politiefuik terechtkomen. Het is echter onduidelijk in hoeverre patiënten verzekerd zijn, indien zij betrokken zijn bij een ongeluk. De aanpassing van de Wegenverkeerswet, waarbij de speekseltest wordt ingezet om het gebruik van drugs in het verkeer te detecteren, gaat in tegen het verkeerdeelnameadvies van de KNMP en treft honderdduizenden patiënten.

De minister van VenJ heeft reeds toegezegd om tot een oplossing te komen. Dit kan echter nog lang duren, omdat hier een wetswijziging voor nodig is. De KNMP pleit voor opschorting van handhaving en een spoedprocedure om de wet te wijzigen.

Bron: KNMP (https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/speekseltest-in-het-verkeer-slaat-niet-aan-op-methylfenidaat-maar-wel-op-dexamfetamine)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1