"Agressie is niet normaal en hoort ook niet bij het werk van zorgprofessionals"

”Leden van GGZ Nederland vinden het niet acceptabel dat er geweld wordt gepleegd tegen hun medewerkers. Er is wel degelijk een grens aan het gedrag van een patiënt. Tegelijkertijd staat de ggz voor een goede behandeling van mensen die vanwege een ernstige psychiatrische stoornis onberekenbaar of gewelddadig gedrag kunnen vertonen. Deze twee kanten schetsen precies het dilemma waarin medewerkers, behandelaren en werkgevers in de ggz zich bevinden.” Dat schrijft GGZ Nederland als reactie op recent verschenen onderzoek (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3673286/nieuws/hulpverleners_in_de_psychiatrie_doen_vaak_geen_aangifte_van_geweld.html?page=1), waaruit blijkt dat hulpverleners in de GGZ vaak geen aangifte doen van geweld.

Vakbond voor verpleegkundigen NU ’91 is ”verbijsterd” en stelt dat ”agressie niet normaal is en ook niet hoort bij het werk van zorgprofessionals. Er zijn duidelijke grenzen aan welk gedrag een zorgprofessional van een cliënt mag en kan accepteren. Ook als de agressie met het ziektebeeld van de cliënt te maken heeft. Als zorgprofessional ben je kwetsbaar. Je kunt je werk alleen doen als dat in een veilige omgeving is”, schrijft de beroepsvereniging.

GGZ Nederland: ”Voor de ggz-werkgevers is veiligheid van medewerkers een prioriteit. De veiligheid van medewerkers is onderdeel van extra projecten in de ggz, gericht op het omgaan met agressief gedrag. Bijvoorbeeld door het trainen van medewerkers en het creëren van een veilig leef- en organisatieklimaat voor de patiënten en medewerkers. En ook door intern voorlichting te geven over het doen van aangifte en door regionale afspraken te maken met de politie.

Verbeteringen

GGZ Nederland vindt dat het veiligheidsgevoel van de medewerker voorop staat, ook in het aangiftebeleid. Medewerkers die slachtoffer zijn geworden, geven aan dat zij vooral behoefte hebben aan erkenning en ondersteuning. In veel ggz-organisaties doet de organisatie aangifte in plaats van het slachtoffer, dit kan algemeen beleid worden. Ook de afhandeling van aangiftes moet beter, in de praktijk worden aangiftes nu vaak geseponeerd. GGZ Nederland ondersteunt de aanbeveling dat zowel bij de ggz als bij de politie contactpersonen moeten komen die medewerkers terzijde staan in het proces van aangifte doen.

Met het OM wil GGZ Nederland onderzoeken hoe het oordeel over ontoerekeningsvatbaarheid beter bepaald kan worden. In de afhandeling is vooral een heldere communicatie nodig naar het slachtoffer, zodat hij begrijpt welke afwegingen er door het OM zijn gemaakt. Met deze verbeteringen wil de branchevereniging het gevoel van erkenning en vertrouwen verhogen, waardoor meer medewerkers aangifte durven te doen.

Samenwerking                                                                                                                                            GGZ Nederland onderstreept de constatering in het onderzoek dat -naast de bestaande protocollen en heldere afspraken - het vooral gaat om de samenwerking tussen professionals van ggz, politie en OM, waarbij bejegening en heldere communicatie van belang zijn. De ggz heeft in 2012 een convenant opgesteld met de politie waarin ook afspraken over het aangiftebeleid zijn opgenomen.

NU ’91

Nu ’91 schrijft dat de gevolgen van agressie op het werk groot zijn. Slachtoffers van agressie rapporteren bijvoorbeeld een minder goede gezondheid en meer burn-outklachten. De effecten van agressie raken echter ook de organisatie. Slachtoffers van agressie verzuimen meer, zijn sneller geneigd van baan te veranderen en schatten hun eigen functioneren en inzetbaarheid lager in.

De wijze waarop de politie en het Openbaar Ministerie omgaan met aangiftes van agressie door zorgprofessionals is onaanvaardbaar voor NU’91. Zij eisen op korte termijn opheldering over deze kwestie door politie en het OM. En is het antwoord niet bevredigend, dan gaat NU’91 samen met de medewerkers in de psychiatrie actie voeren om ervoor te zorgen dat geweldincidenten tegen zorgprofessionals altijd bestraft worden.

Bron: GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/reactie-ggz-nederland-op-het-onderzoek-naar-geweld-in-de-psychiatrie)/ Nu (https://www.nu91.nl/news/Blijf_met_je_poten_van_zorgprofessionals_af&id=1736)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

politie GGZ politie GGZ

Reacties
Reactie: (Jacoba)
11-11-2017, 22:47
Ik zou het interessant vinden als er wat meer werd verteld over de kant van de patiënt. Geweld hoort niet, laat dat duidelijk zijn. Maar wat staat er in de wet over patiënten die gedwongen zijn opgenomen, gedwongen worden gesepareerd, gedwongen worden 'behandeld'? Veel van deze patiënten zullen hun zgn. behandelaars zien als hun vijanden die een grote bedreiging zijn. Voor het grote publiek is het wel belangrijk om verschillen tussen bepaalde soorten 'geweld' te kennen en door welke patiënten in welke situatie.

Reactie: (Paul Vreeke)
10-11-2017, 16:41
Ik steun deze plannen. Hou eens op zeg, dat agressie bij het werk hoort. De aangiftebereidheid moet omhoog en het aantal incidenten naar beneden. Linksom danwel rechtsom.