Rechter dwingt gemeenten regio Alkmaar met aanbieders van jeugdzorg om tafel te gaan

Jeugdhulpaanbieders Triversum, GGZ Noord-Holland-Noord, Brijder Jeugd, Lucertis, Lijn 5, Parlan en Kenter Jeugdhulp hebben zich ingespannen om goede en toegankelijke jeugdhulp voor de regio te behouden door Netwerkorganisatie Regio Alkmaar te bewegen om realistische tarieven te hanteren. Dat schrijft GGZ NHN.

Netwerkorganisatie Regio Alkmaar had tarieven voor 2018 vastgesteld en daarbij een forse tariefverlaging doorgevoerd. De tarieven waren 29 procent lager dan de bedragen die de VNG adviseert en liggen onder de kostprijs. Het gevolg is dat ze daarmee ontoereikend zouden zijn om goede specialistische jeugdhulp te bieden die voldoet aan de wettelijke kwaliteitsnormen, volgens de zorgaanbieders. De netwerkorganisatie niet  over de tarieven te onderhandelen.

Niet overtuigend
Wethouders in de regio Alkmaar – waaronder die van Castricum en Uitgeest – zijn ook niet van plan om de tarieven voor de jeugdhulp te verhogen, bleek uit een memo die de wethouders hebben verspreid in de gemeenteraden van de betrokken gemeenten. Zij stellen dat de tarieven realistisch zijn en dat goede en betaalbare jeugdhulp daarmee haalbaar is. De argumenten van de aanbieders vinden ze niet overtuigend.

De inspanning van de zorgaanbieders heeft geleid tot een kort geding. De voorzieningenrechter heeft een zorgvuldige afweging gemaakt van de belangen van de verschillende partijen, en roept op om in gezamenlijke verantwoordelijkheid tot een oplossing te komen. De rechter heeft beslist dat Netwerkorganisatie Regio Alkmaar met de jeugdhulpaanbieders in overleg moet gaan om voor 2018 alsnog passende tarieven af te spreken. Alleen de aanbestedingsprocedure voor jeugdhulp met verblijf kan worden voortgezet. Dat geldt overigens niet voor Langdurige Begeleiding Jongeren (LBJ) en de begeleiding van jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) door aanbieder Lijn 5, ook die tarieven moeten door de regio Alkmaar nader gemotiveerd worden.

De aanbieders hebben het vertrouwen dat met deze uitspraak de zorg voor duizenden gezinnen in de regio nu op juiste wijze kan worden voortgezet, en zullen in nauwe samenwerking met de gemeenten een passend aanbod realiseren voor kinderen, jeugdigen en hun gezinnen.

In meerdere regio’s in het land zijn afgelopen maand rechtzaken geweest over de bekostiging van de jeugdzorg, onder andere in Drenthe (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3671994/nieuws/jeugdinstelling_eist_12_miljoen_van_drentse_gemeenten_voor_geleverde_maar_niet_betaalde_zorg.html?page=1), Dordrecht (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3671933/nieuws/jeugdzorg_in_regio_dordrecht_vindt_uitweg_uit_impasse_rond_inkoopbeleid.html?page=2),  Rotterdam (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3672233/nieuws/parnassia_groep_verliest_rechtszaak_over_verhoging_budget_jeugdzorg.html?page=1) en Limburg (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3670062/nieuws/limburgse_ggz-instelling_mondriaan_stopt_met_het_behandelen_van_kinderen.html?page=2).

Bron: GGZ NHN (https://www.ggz-nhn.nl/site/Nieuws/Rechter-doet-uitspraak-aanbesteding-jeugdhulp-in-regio-Alkmaar.html) / GGZTotaal

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

wetgeving GGZ wetgeving GGZ