'Alzheimerdrank' kan waardevol zijn bij preventie Alzheimer

Alzheimerpatiënten in het voorstadium van de ziekte kunnen baat hebben bij het gebruik van een medische drank met een specifieke combinatie van essentiële vetzuren, vitaminen en andere voedingsstoffen. Dit blijkt uit EU-onderzoek waar het VUmc Alzheimercentrum (https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/medische-voedingsdrank-remt-hersenkrimp/) aan heeft meegewerkt. Arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser (VUmc): ”De hersenen van patiënten in de voorfase van dementie die deze voedingsdrank gebruiken, laten ruim een kwart minder verschrompeling zien. Ook rapporteerden hun partners minder snelle achteruitgang in dagelijkse handelingen.”

De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het gezaghebbende The Lancet Neurology (http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(17)30332-0/fulltext). Het Europese onderzoek werd uitgevoerd onder 311 patiënten gediagnosticeerd met ’milde cognitieve stoornissen’ en een biomarker passend bij de ziekte van Alzheimer. De helft van de patiënten dronk twee jaar lang dagelijks 125 ml van de voedingsdrank en de andere helft kreeg een placebo-drank. De studie laat zien dat door het gebruik van de voedingsdrank 26% minder verschrompeling van de hippocampus optreedt. Juist de verschrompeling van de hippocampus is de oorzaak van geheugenverlies bij alzheimerpatiënten.

Behoud van hersenweefsel
De yoghurtdrankje kwam in 2013 op de markt onder de naam Souvenaid. Het bestaat uit een mix van vitaminen en mineralen en zou een gunstig effect hebben op de geheugenfunctie van mensen met beginnende Alzheimer. Destijds richtte het onderzoek zich op alzheimerpatiënten die al dementie hadden. In januari 2015 zei Neuroloog Scheltens, directeur van het Alzheimer Centrum van het VU Medisch Centrum in het VPRO-programma Argos (https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2015/Drankje-tegen-Alzheimer-Souvenaid--te-snel-op-de-markt-.html): “Terugkijkend vind ik het jammer dat het toen al (in 2013) naar buiten is gekomen, dat had voor mij niet gehoeven. Ik denk dat het onderzoek nog niet klaar was en ik had graag de tijd gehad om het verder uit te werken”. Maar het bedrijf was ‘eager’ om het op de markt te brengen.”

Scheltens werd in 2013 door vakgenoten hevig bekritiseerd vanwege de kwaliteit van zijn wetenschappelijk onderzoek naar Souvenaid.  De aangetoonde werkzaamheid zou wetenschappelijk niet bewezen zijn. 

Volgens Nutricia in 2015 viel valt Souvenaid in de categorie ‘medische dieetvoeding’. Naar aanleiding van de commotie rond Souvenaid gaf minister Schippers de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in mei 2013 opdracht om te beoordelen of Souvenaid voldoet aan de regelgeving voor dieetvoeding.

Nu blijken alzheimerpatiënten die nog niet dement zijn voordeel van deze voedingsdrank te kunnen hebben. Hoewel dit drankje zeker geen geneesmiddel is tegen de ziekte van Alzheimer, geeft het wel aan dat bepaalde voedingsstoffen gevolgen van de ziekte kunnen afremmen, schrijven de onderzoekers van het VUmc.

Visser ”De resultaten zijn waardevol. Ze laten de positieve invloed van voedingsinterventies zien op het voorstadium van de ziekte van Alzheimer. In deze fase ontbreekt het ons aan farmaceutische opties. Deze studie toont dat een voedingsinterventie kan bijdragen aan het behoud van hersenweefsel en daarmee mogelijk aan het beter blijven functioneren van de patiënten.” De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar voedingsinterventies bij deze patiëntgroep in het voorstadium van alzheimer.

Tegenover de BBC (http://www.bbc.com/news/health-41802252) laten een aantal deskundigen zich kritisch uit over het drankje. De werking zou onvoldoende bewezen zijn, en zeker niet werken als de ziekte van Alzheimer al begonnen is.

Bron: VUmc (https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/medische-voedingsdrank-remt-hersenkrimp/); Argos (https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2015/Drankje-tegen-Alzheimer-Souvenaid--te-snel-op-de-markt-.html);  BBC (http://www.bbc.com/news/health-41802252)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

alzheimer 11 alzheimer 11