Als symptomen van ADHD op latere leeftijd beginnen, is het meestal geen ADHD

Adolescenten en jongvolwassenen die als kind niet de diagnose ADHD hebben gekregen, kunnen desondanks bij de hulpverlening terechtkomen met de vraag om medicatie voor symptomen van ADHD op die zij op latere leeftijd hebben gekregen. Onderzoek dat werd gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry (http://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2017.17030298) wijst er op dat die later begonnen symptomen meestal een andere oorzaak hebben dan ADHD.
Eerder onderzoek sloot de mogelijkheid niet uit dat ADHD op latere leeftijd kan beginnen, maar dat onderzoek wordt beperkt doordat het berust op screeningsinstrumenten die ADHD moeten vaststellen en niet als doel hebben andere oorzaken of symptomen vast te stellen.

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers 239 mensen die in hun kindertijd niet de diagnose ADHD hadden gekregen. Zij werden tussen hun tiende en vijfentwintigste om de twee jaar onderzocht op symptomen van ADHD, cognitieve beperkingen, mentale stoornissen en middelengebruik. De informatie kwam van de deelnemers zelf, van hun ouders en van hun docenten.

Resultaat

De onderzoekers vonden dat van de mensen die op het eerste gezicht ADHD-symptomen lieten zien zónder dat ze die in hun jeugd hadden, in 95% van de gevallen deze kenmerken bij nader inzien konden worden verklaard door andere factoren. Bijvoorbeeld marihuanagebruik, psychologische trauma’s of depressieve symptomen. Er werd ook geen indicatie gevonden voor een begin van ADHD op latere leeftijd als gevolg van een psychiatrische voorgeschiedenis.

Conclusie

Het team concludeert dan ook dat artsen voorzichtig dienen te zijn bij het diagnosticeren van volwassenen die pas op latere leeftijd ADHD symptomen van ADHD vertonen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat ADHD de juiste diagnose is, moet vooral kritisch worden gekeken naar de  psychiatrische voorgeschiedenis, cognitieve beperkingen en middelengebruik.

Bron: AJP (http://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2017.17030298)
(Dit bericht is een rectificatie van een eerder bericht)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Stigma 1 Stigma 1