Zestig procent van alle gedetineerden heeft psychische problemen

Door bezuinigingen van het vorige kabinet is er minder gevangenispersoneel, zijn de regimes versoberd en wordt er van gedetineerden meer zelfredzaamheid verwacht. Gevangenen moeten in de gevangenis steeds meer zelf doen, maar hebben zwaardere problemen. Dat is te zien in een reportage van Nieuwsuur.

Een belangrijk probleem daarbij is dat in gevangenissen in toenemende mate mensen zitten waarvan er minder zelfredzaamheid valt te verwachten, gedetineerden met psychische problemen, een verslaving of licgt verstandelijke beperking. Van alle gedetineerden heeft zestig procent een psychische stoornis, zestig procent heeft een verslaving en dertig procent is licht verstandelijk beperkt.Peter van der Laan, hoogleraar reclassering: ”Zij kunnen het niet zelf, zij hebben juist iemand nodig.”

Die stijging heeft meerdere redenen. Zo worden er weliswaar vaker taakstraffen uitgedeeld dan gevangenisstraffen, maar komen mensen met een stoornis daar minder vaak voor in aanmerking.

Cruciale informatie

Bewaarder Judith ziet steeds vaker gedetineerden die moeilijk zijn te begeleiden. ”Ze hebben meerdere stoornissen. Met sommige gevangenen kun je gewoon niks. En we missen cruciale informatie omdat we minder betrokken zijn bij de gedetineerden.”

”Maar dat is niet de enige reden”, zegt Van der Laan. ”De veranderde visie op de gezondheidszorg zorgt ervoor dat mensen vaker thuis, in hun eigen omgeving worden behandeld. Dat gaat niet altijd goed. En als het fout gaat, kunnen ze niet meer terecht in een kliniek, maar belanden ze in het gevangeniswezen. En dat is een instelling die niet is ingesteld op behandelen.”

Bron en voor de hele reportage: Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2199364-eigen-keuken-eigen-douche-eigen-sleutel-de-gevangenis-anno-2017.html)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

separeer 2 separeer 2