Jeugdinstelling eist 1,2 miljoen van Drentse gemeenten voor geleverde, maar niet betaalde zorg

De Drentse gemeenten moeten jeugdzorginstelling Ambiq 1,2 miljoen euro betalen vanwege extra zorgkosten in 2016. Dat eist Ambiq in een juridische procedure. De Drentse gemeenten wijzen de eis van de hand. Hoogeveen gaat namens de twaalf gemeenten het woord voeren in de procedure. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

‘We hebben gewaarschuwd’

Ambiq heeft volgens woordvoerster Gerdi Verkerk daadwerkelijk voor dit bedrag zorg geleverd aan kinderen en jongeren die via de gemeenten een indicatie hadden gekregen dat ze die zorg nodig hadden. ,,We hebben in het begin van het jaar al gewaarschuwd dat het budget te laag was. We kregen meer verwijzingen van de gemeenten dan in 2015, toen we ook al geld te kort kwamen.’’

In 2015 hebben de gemeenten overal de jeugdzorg overgenomen. De verwachting was dat de gemeenten de jeugdzorg efficiënter konden uitvoeren, omdat zij dichter bij de jongeren met problemen staan. Daarom krijgen ze elk jaar minder geld voor jeugdzorg van het rijk.

‘Meer problemen door vechtscheidingen’

De laatste jaren nemen de problemen bij jongeren echter toe. Ze kampen vaker met psychische problemen of bijvoorbeeld de gevolgen van een vechtscheiding. Uit onderzoek door de NOS en Binnenlands Bestuur bleek in september dat de helft van de Nederlandse gemeenten het beschikbare geld al op had. ,,Je hoeft geen wiskunde te studeren om te snappen dat er tekorten ontstaan’’, waarschuwde burgemeester Roger de Groot van De Wolden een maand geleden in deze krant.

Nu is er dus zelfs een juridische procedure tussen de gemeenten en Ambiq. ,,Gelukkig merken de jongeren zelf hier niets van’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Hoogeveen. ,,Zij krijgen nog steeds zorg die ze nodig hebben.’’

‘Trek aan de bel als het geld op is’

De gemeenten hebben samen de Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD) in het leven geroepen om de jeugdzorg aan te besteden. Volgens de gemeenten is met de uitvoerende jeugdzorginstellingen een maximumbedrag afgesproken dat de zorg voor de jongeren mag kosten. Als ze daar niet mee uit komen, moeten ze bij de JHRD aan de bel trekken om een oplossing te zoeken voor het financiële probleem.

Nu heeft Ambiq begin 2016 wel bij JHRD alarm geslagen, maar is er geen oplossing gevonden. Wel heeft Ambiq medio 2016 een opnamestop afgekondigd en hebben de Drentse gemeenten daarna geen jongeren meer naar Ambiq doorverwezen. De gemeenten concluderen hieruit dat het tekort al vroeg in het jaar is ontstaan en dat Ambiq eerder aan de bel had moeten trekken. De gemeenten vinden daarom dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het tekort.

In 2015 kwam Ambiq ook al 1,1 miljoen euro tekort. Toen is wél vroegtijdig overleg geweest en is het tekort tot 800.000 beperkt. Dit hebben de gemeenten toen voor hun rekening genomen.

Bron: Dagblad van het Noorden / Hilbrand Polman (http://www.dvhn.nl/drenthe/Jeugdinstelling-Ambiq-eist-12-miljoen-euro-van-Drentse-gemeenten-22602365.html)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1