Ontdekking systeem van lymfevaten in hersenen brengt genezing van Alzheimer stap dichterbij

Onderzoekers zijn misschien dichter bij een oplossing voor Alzheimer. Ze hebben een nooit eerder gezien systeem van lymfevaten ontdekt in het menselijke brein. Waarschijnlijk spelen die een belangrijke rol bij de ziekte. Tot nu toe werd altijd gedacht dat er geen lymfevaten in de hersenen zitten. Dat schrijft RTL4, dat zich daarbij baseert op onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad eLIFE (https://elifesciences.org/articles/29738).

Het lymfestelsel is een soort zuiveringssysteem in je lichaam dat ervoor zorgt dat ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt en afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd. Er waren nooit aanwijzingen dat er ook lymfevaten in de hersenen zaten, dus het was een raadsel hoe de afvalstoffen uit de hersenen verdwenen.

Oplossing voor Alzheimer

Tot 2015. Toen bleek uit een ander onderzoek bij muizen, die genetisch sterk lijken op mensen, dat die wel een soort lymfesysteem in hun hersenen hebben. Naar aanleiding daarvan gingen de onderzoekers met een magnetische kleurstof op zoek naar het systeem bij mensen. Op MRI-scans was het systeem bij vijf vrijwilligers te zien.

De ontdekking, die de wetenschappers vorige week publiceerden in het wetenschappelijke blad eLIFE, kan een belangrijke bijdrage leveren aan de genezing van Alzheimer. Die ziekte wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door een ophoping van giftige eiwitten in de hersenen. Blijkbaar worden die niet goed afgevoerd. Als wetenschappers dus begrijpen hoe het kan dat het lymfestelsel die eiwitten niet goed afvoert, is er wellicht ook een oplossing voor te vinden.

Bron: RTL4 (https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/belangrijke-ontdekking-in-hersenen-kan-bijdrage-leveren-aan-genezing-alzheimer)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

alzheimer 11 alzheimer 11