GGZ-instellingen en ziekenhuizen maken zich zorgen over (toekomstige) investeringen

Ziekenhuizen en ggz-instellingen maken zich zorgen over (toekomstige) investeringen. De bekostigingstarieven dalen, terwijl de zorgzwaarte toeneemt. ‘Dit kan de marges verder onder druk zetten.’ Dat schrijft cmweb.nl, een platform voor financieel professionals.

Bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en ziekenhuizen (ZH/RC) is een dalende trend zichtbaar in het vertrouwen in investeringen. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van Fizi. Ondanks de economische groei en het overschot op de overheidsbegroting, verwachten voornamelijk ziekenhuizen dat het resultaat in de komende periode daalt. Binnen ZH/RC wordt een daling van de bekostigingstarieven verwacht.

Fizi-voorzitter Ellen Kalkhoven maakt zich zorgen. ‘De uitdagingen voor de GGZ en de ZH/RC zijn groot. Lagere tarieven terwijl de zorgzwaarte toeneemt. Dit kan de marges verder onder druk zetten. Daarnaast baart mij de discrepantie tussen benodigd en beschikbaar personeel zorgen.’ Daartegenover zijn de verpleging en verzorging (VVT) en gehandicaptenzorg (GHZ) juist optimistisch gestemd.

VVT: Stijgende bekostiging en omzet

Bijna 70 procent van de financials in verpleging en verzorging verwachten een stijging van de bekostigingstarieven. Volgens Fizii wordt dit sentiment mogelijk gestuwd door de 2 miljard euro extra bekostiging die het demissionaire kabinet beschikbaar heeft gesteld voor het aannemen van meer personeel in deze sector. Daarnaast wordt een duidelijke stijging van de productie in zorgzwaarte verwacht.

De ziekenhuizen verwachten een lichte daling van de bekostigingstarieven. Daarentegen verwachten de respondenten werkzaam in deze sector een stijging van de productie in aantallen en zorgzwaarte.

Bron en voor grafieken: CM (http://cmweb.nl/2017/10/zorgen-bij-financials-ggz-en-ziekenhuizen-de-uitdagingen-zijn-groot/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2