NZa brengt mogelijkheden E-health in kaart

Er kan steeds meer met e-health in de zorg. Een goede zaak, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit, als de zorg door e-health beter en betaalbaarder wordt. Ook binnen de huidige bekostiging kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars al afspraken maken over e-health. De NZa heeft daarom in de ’Wegwijzer bekostiging e-health’ in kaart gebracht wat er mogelijk is.

E-health kan de zorg voor patiënten makkelijker en beter toegankelijk maken, schrijft de NZa. Zo kan de huisarts een opname maken van een huidafwijking bij een patiënt en die via een meekijk-consult voorleggen aan de dermatoloog. Dat scheelt de patiënt een apart bezoek aan het ziekenhuis. Of denk aan games voor logopedie, waarmee kinderen thuis kunnen oefenen.

Voor de In de ggz geeft de NZa als voorbeeld dat er een groot aantal online behandelplatformen beschikbaar zijn die het mogelijk maken om ‘blended care’ behandelingen aan te bieden aan patiënten. Het platform is dan vaak een combinatie van face-to-face contact met digitale dagboeken, psycho-educatie, complete behandelmodules en ondersteunende communicatiefuncties. Zorgverzekeraars kunnen het gebruik stimuleren door hierover afspraken te maken c.q. een hoger tarief te vergoeden.

Er zijn al mogelijkheden voor e-health in de bekostiging maar deze verschillen per sector. In de Wegwijzer bekostiging e-health biedt de NZa een handreiking aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars die onderhandelen over de zorginkoop.

Met het overzicht wil de NZa stimuleren dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken over e-health in het belang van de burger. Bekostiging en regels mogen innovatie niet in de weg staan. De publicatie is een eerste stap. De NZa wil toe naar een bekostiging die e-health faciliteert en stimuleert en kondigt aan daar verdere stappen in te gaan zetten.

Bron: NZa (https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/zorgonderwerpen/ggz/Nieuws/NZa-wijst-zorgaanbieders-en-zorgverzekeraars-op-ruimte-voor-ehealth/)

Zie ook de ’wegwijzer bekostiging e-health (https://www.nza.nl/1048076/1048181/Wegwijzer_bekostiging_e_health_overzicht_per_zorgsector.pdf)’

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

ehealth, ouderen ehealth, ouderen