"Verwijzing naar jeugd-GGZ kan met eenderde omlaag"

Het aantal kinderen en jongeren dat door huisartsen naar jeugdzorg-specialisten wordt verwezen kan met een derde dalen. Dat komt door een nieuwe aanpak, die nu door huisartsenorganisaties wordt uitgerold over Eindhoven en de regio. ”Als dat geld bespaart is dat mooi meegenomen.” Dat zei Ed Berends afgelopen week in het Algemeen Dagblad.  Berends is lid van de Raad van Bestuur van SGE waar elf gezondheidscentra in Eindhoven onder vallen. ”We zien dat door die aanpak het aantal verwijzingen daalt. We hebben indicaties dat dit met een derde kan afnemen”, zegt hij. Wanneer dit effect bereikt wordt voor de hele stad? Berends denkt over een jaar of drie. ”We hebben geen glazen bol.”

Geld is bijzaak

Dat de gemeente Eindhoven zo veel geld bespaart klopt. Maar dat is bijzaak, zegt Berends. De nieuwe aanpak is niet bedacht als oplossing voor de zorgtekorten. ,,Kinderen en jongeren zijn hierdoor beter af, dáár gaat het om.”

Drie zorggroepen in de regio, naast SGE ook DOH en PoZoB, begonnen in 2014 met een pilot van huisartsen in de Eindhovense wijken Gestel en Strijp. ,,Jeugdzorg was een beetje weggedreven van de huisartsenzorg. Terwijl we, als we de goede praktijkondersteuners in huis halen, heel veel zelf kunnen oplossen. En dat blijkt nu heel goed te werken. 

Neem bijvoorbeeld een kind dat lijdt onder de (v)echtscheiding van zijn ouders. Dat werd volgens de oude aanpak verwezen naar een kinderpsycholoog, voor een reeks gesprekken. Volgens de nieuwe aanpak gaat de praktijkondersteuner drie of vier keer om de tafel met ouders en kind, geeft tips waardoor ze weer verder kunnen. Het hoeft niet allemaal zo ingewikkeld te zijn.” 

Een ander voorbeeld? ,,De juf klaagt dat een leerling te druk is. Moeder gaat naar de huisarts. Volgens de oude aanpak verwees die zo’n kind naar een specialist. Het werd getest, kreeg eventueel medicatie en kwam om de zoveel tijd terug voor controle. Het was zo soms jarenlang in specialistische zorg. In de nieuwe aanpak kijken we eerst goed: is het kind altijd druk, of alleen op school? Als een specialist nodig is, dan vinden controles van eventuele medicatie gewoon in de huisartsenpraktijk plaats, dicht bij huis.”

De gemeente Eindhoven is enthousiast en wil meedenken. ,,We gaan dingen nu goed vastleggen in een convenant, samen met WIJeindhoven en thuiszorginstellingen”, aldus Berends. De gemeente gaat niet op de stoel van de arts zitten, zegt hij. ,,In een aantal gevallen blijft verwijzing naar een specialist nodig. En als een huisarts dat vindt, heeft hij de autonomie om dat te doen.” De huisartsen willen specialisten ook niet buitenspel zetten. ,,We veranderen de aanpak van estafettesport in teamsport. Het liefst zouden we ook zien dat kinderpsychologen deel gaan uitmaken van ons programma.”

Bron: AD/Vanda van der Kooij (https://www.ad.nl/eindhoven/aantal-verwijzingen-jeugdzorg-kan-met-een-derde-omlaag~ac412197/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugdzorg 8 jeugdzorg 8