Gemeenten willen noodfonds om tekorten in Jeugdzorg op te vangen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit naar aanleiding van het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3668202/nieuws/dossier_jeugdzorg_is_te_complex_voor_raadsleden.html?page=3) naar de financiële tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg opnieuw voor de oprichting van een speciaal fonds waarmee gemeenten die kampen met tekorten voor de jeugdzorg uit de brand kunnen worden geholpen. Dat schrijft BinnenlandsBestuur.nl’

Bron: Binnenlands Bestuur (http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/vng-wil-noodfonds-voor-jeugdzorg.9571548.lynkx)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Jeugd GGZ 4 Jeugd GGZ 4

Reacties
Reactie: (Sven Snijer)
20-9-2017, 11:10
Ik lees net op ‘Wat en voor wie is de jeugd-ggz?’ het volgende: “Na een aantal jaren van een sterk groeiend aantal behandelingen in de jeugd-ggz, is er sinds 2010 een afname te zien. In 2012 was ook sprake van een krimpend aantal klinische opnames. Mede dankzij het feit dat de jeugd-ggz in staat is vooral ambulant en kortdurend te werken, nemen de zorgkosten per jeugdige jaarlijks af.”http://www.ggznederland.nl/uploads/publication/Factsheet%20specialistische%20jeugd-ggz.pdf Dat is eigenlijk nog erger. Dat betekent dat de j-ggz vanaf 2010 al begon te dalen en in die zin was de Transitie volkomen overbodig op dit punt. De stijging van met name 'zware gevallen' j-ggz sinds de Transitie is te wijten aan de wijkteams die te lang wachten met doorverwijzen, zodat casussen onnodig escaleren.

Reactie: (Sven Snijer)
20-9-2017, 09:11
Ik blijf mij verbazen over de naïviteit van de VNG en haar nietszeggende antwoord op het onderzoek van BB en NOS. De 'nieuwe inzichten' hebben niets om het lijf, want er is sinds 2015 niets veranderd, behalve dat de boel nog meer vastloopt bij de gemeenten. De financiele tekorten worden veroorzaakt door twee dingen: er is een bezuiniging ingebakken in de Decentralisatie en het beoogde preventieve werken is er niet van gekomen. We zijn nu bijna 3 jaar onderweg in de Transitie en men denkt (hoopt!) nog vier of vijf jaar nodig te hebben. In onderstaande artikelen leg ik uit waarom dit een valse verwachting is. Kort gezegd, de wijkteam komen anders dan de VNG stelt helemaal niet achter de voordeur, want ouders mijden deze instanties. Het stijgende beroep op de j-ggz is al jaren een trend en de Decentralisatie had die moeten keren via de wijkteams, maar omdat de wijkteams hier niet in slagen (opvoedingsinterventies zodat duurdere j-ggz kan worden uitgespaard) komen ze nu flink geld tekort. http://svensnijer-essays.blogspot.nl/2015/07/gespeelde-verbazing-bij-de-politiek.html http://svensnijer-essays.blogspot.nl/2017/02/de-valse-belofte-twee-jaar-later.html http://svensnijer-essays.blogspot.nl/2016/11/de-rammelende-toegangspoort-tot-de.html