Tientallen ouderstellen beschuldigd van kindermishandeling door het Münchhausen by Proxy-syndroom

Het is een van de meest ernstige vormen van kindermishandeling: het Münchhausen by Proxy-syndroom, tegenwoordig vaak PCF genoemd (Pediatric Condition Falsification). Hierbij maken de ouders - meestal de moeder - hun kind bewust ziek of verzinnen ze een bepaald ziektebeeld. Münchhausen by Proxy/ PCF komt weinig voor en er is ook nauwelijks onderzoek naar gedaan. Toch kreeg Veilig Thuis – de opvolger van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling - vorig jaar bijna honderd meldingen van PCF. Tientallen ouderstellen claimen nu ten onrechte te worden verdacht en hekelen de werkwijze van Veilig Thuis. “Er werd letterlijk gezegd: als je niet vrijwillig meewerkt, heb ik zo een uithuisplaatsing geregeld.”  Eén en ander blijkt uit de uitzending van EenVandaag van afgelopen zaterdag.

De Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) krijgt wekelijks meerdere meldingen van gezinnen die zeggen ten onrechte te worden verdacht van PCF. EenVandaag sprak verschillende ouders en hun verhalen lijken steeds op hetzelfde neer te komen. De gezinnen ervaren de situatie als zeer bedreigend en hebben moeite zich te verdedigen tegen de verdenking. Ze hebben het idee al schuldig te zijn bevonden als Veilig Thuis binnenkomt. En volgens sommige ouders laat Veilig Thuis ook niet meer los als een onderzoek eenmaal is gestart.

Onveilig

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld. De organisatie heeft vertrouwensartsen in dienst die de meldingen onderzoeken. Als zij denken dat een kind onveilig is bij zijn ouders, kunnen ze de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen. Waarna een kind onder toezicht kan worden gesteld of uit huis geplaatst. In 2016 kreeg Veilig Thuis te maken met 99 serieuze meldingen van PCF. Dat is een forse toename ten opzichte van 2013, toen dat er nog 62 waren. De meeste meldingen komen van artsen of uit de omgeving van het kind. Volgens Veilig Thuis komt deze toename doordat Münchhausen by Proxy/PCF bekender is geworden en doordat zorgverleners alerter zijn geworden op kindermishandeling.

In de uitzending van afgelopen zaterdag komen meerder gezinnen en deskundigen aan het woord, evenals een woordvoerder van veilig thuis.

Bron en voor de uitzending: EenVandaag (https://eenvandaag.atavist.com/ouders-verdacht-van-zelf-ziek-maken-kind)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Jeugd GGZ 4 Jeugd GGZ 4

Reacties
Reactie: (Jon)
27-9-2017, 22:49
Ik heb de uitzending gezien. Ik moest meteen aan "De bollderkar" denken. De dame die ging afstuderen op dit onderwerp zou ik niet graag als behandelaar zien. Een erg vreemde persoon leek het me.