CZ vindt dreigen met patiëntenstop bij Emergis kwalijk en onnodig

Zorgverzekeraar CZ is ’hogelijk verbaasd’ over de uitspraken van de Emergis-directeur Paul de Schipper in de uitzending van Eén Vandaag. ,,Wij vinden het een kwalijke zaak dat een bestuurder kwetsbare mensen onnodig ongerust maakt”, zegt woordvoerders van CZ in verschillende media. ,,Wij hebben veel contact met Emergis. Van een patiëntenstop hoeft wat CZ betreft geen sprake te zijn. De patiënten kunnen gewoon naar Emergis toe. Wij betalen gewoon voor de zorg.”

In het televisieprogramma EenVandaag kwam donderdagavond Emergis-directeur Paul de Schipper aan het woord over het krappe inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Ook Nieuwsuur en het Journaal interviewden de bestuurder over de kwestie.

De Schipper waarschuwde medio augustus dat vanaf oktober nieuwe cliënten van Zilveren Kruis en CZ mogelijk voor een dichte deur zouden staan. Althans: Emergis zou hen laten weten dat ze maar bij hun zorgverzekeraar moesten informeren bij welke andere GGZ-instelling ze terecht konden. ,,Al sinds 2016 heeft een aantal zorgverzekeraars minder zorg ingekocht dan nodig was. In 2016 ging het om 2,5 miljoen. Voor 2017 staat het tekort vooralsnog op 2,8 miljoen.” Oorzaak is dat de problematiek veel zwaarder is en dat daarom langere en intensievere behandeltrajecten nodig zijn.

Risico

Andere zorgverzekeraars hebben intussen zorg ’bijgekocht’, Zilveren Kruis en CZ niet. ,,Wellicht kunnen zij hen naar een andere GGZ-instelling doorsturen, maar wij kunnen als instelling dit financiële risico niet nemen. Want het gat voor 2016 is nog niet eens gedicht. Als verzekerde betaal je elke maand premie en zou je moeten kunnen rekenen op zorg. Nu moet je maar afwachten of er straks nog wel voldoende budget is. Dat kan toch niet waar zijn?”

De uitspraken van Emergis-bestuurder Paul de Schipper deden veel stof opwaaien. Onder andere Minister Schippers van Volksgezondheid moet vóór volgende week woensdag in een brief aan de Tweede Kamer uitleggen wat zij gaat doen aan de dreigende patiëntenstop bij GGZ-instelling Emergis in Kloetinge.

Bron: Redactie, Omroep Zeeland (http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/100689/CZ-Onze-klanten-blijven-welkom-bij-Emergis), Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/zeeland/kamer-eist-aanpak-problemen-emergis~a0a392af/)

 

financiering GGZ 3 financiering GGZ 3