Vraag van een lezer: 'Hoe weet ik of een therapeut voldoende geschoold is?'

Ik ben door de huisarts verwezen naar een therapeut (specialistische GGZ). Kort samengevat heb ik in mijn jeugd nogal wat ellende meegemaakt, waardoor ik nu problemen heb met het maken van relaties.
Liever ga ik niet in therapie bij een grote GGZ-instelling (ik hoor veel slechte verhalen over de instelling hier in de buurt), er zijn voldoende therapeuten in mijn stad aanwezig.

Maar: hoe weet ik of iemand voldoende kennis in huis heeft? Ik zie echt door de bomen het bos niet meer: iedereen mag zich psycholoog noemen, coach is tegenwoordig ook iedereen, ik heb me laten vertellen dat psychotherapeuten wél erkend zijn, maar dat een ’praktijk voor psychotherapie’ weer iets anders is.
Ik hoef geen namen, die heb ik al genoeg, maar hoe weet ik dat ik geen kwakzalver tref, die me eerder in dan uit de put helpt?

’Sonja’
(pseudoniem, naam bij redactie bekend)


Reacties
Reactie: (Sonja)
18-7-2017, 12:15
Beste 'anonieme psycholoog', dank voor je uitgebreide antwoord. Dat klinkt een stuk eenvoudiger dan ik dacht. Ik hoor namelijk van verschillende vriendinnen over therapeuten die 'maar wat aanrommelen' en niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Maar misschien is dat wel een verschil tussen specialistische GGZ en gewone (?) GGZ. Ik ben ondertussen een stuk wijzer.

Reactie: (Anonieme psycholoog)
10-7-2017, 17:15
Beste Sonja, specialistische therapie wordt aangeboden door de psychologen die opgeleid zijn om mensen te helpen met complexe (meer dan 1 diagnose) problematiek en persoonlijkheidsstoornissen. Dit zijn de psychotherapeuten en klinisch psychologen met een BIG-registratie (er zijn ook psychotherapeuten zonder BIG-registratie, zij hebben geen door de Nederlandse Zorgautoriteit erkende opleiding gevolgd en bij hen wordt behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraars). Er zijn veel specialisten met een eigen kleine praktijk (aan huis). Op de website van de erkende beroepsverenigingen kun je specialistische zorg bij jou in de buurt vinden: https://www.psychotherapie.nl/ http://www.nvpp.nl/ Afhankelijk van je diagnose kan je naar een psychotherapeut of klinisch psycholoog BIG gaan die extra opleiding heeft gehad voor jouw specifieke diagnose (hun titel en big registratie staat altijd vermeld op de website, als dit er niet staat zijn ze niet erkend). Als je je diagnose googled met daarbij het woord ''behandeling'' vind je informatie over de meest gebruikte behandeling bij die diagnose. Als je dit weet kan je checken op de site van de specialist of deze opgeleid is in deze specifieke vorm van therapie (of je belt om het te vragen). Mocht je hier niet zelf uitkomen dan kan je je bij een psychotherapeut of klinisch psycholoog BIG met een eigen praktijk aanmelden, je diagnose delen en dan kijken zij of ze een passende therapie daarvoor hebben. Zo niet dan kunnen ze je snel doorverwijzen naar een geschikte collega. Heel veel succes.