Johannes van Duurenprijs voor zorgethicus die zich inzet voor dwangreductie in psychiatrie

Zorgethicus Yolande Voskes van VUmc heeft de Johannes van Duurenprijs 2017 gekregen. De jury is onder de indruk van de volharding waarmee de van oorsprong verpleegkundige Voskes heeft weten vast te houden aan haar streven voor dwangreductie in de psychiatrie. Zo staat in juryrapport: ”Zij heeft zich tussen 2002 en 2015 ontwikkeld tot een ervaren en zelfs gepromoveerde zorgethicus, voor wie het bevorderen van de kwaliteit van leven van ’de psychiatrische patiënt in crisis’ centraal staat. Dit maakt haar tot een goed rolmodel voor ambitieuze verpleegkundigen.” Voskes is verbonden aan de afdeling metamedica van VUmc.

Yolande Voskes promoveerde in januari 2015 op het proefschrift No effect without ethics. The reduction of seclusion in psychiatry from a care ethics perspective. Uit haar onderzoek blijkt haar langjarige en diepgaande betrokkenheid bij dwangreductie en een grote kennis van de manier waarop dat het beste kan gebeuren. Zij waarschuwt tegen ’trucjes’. De inzet moet erop gericht zijn de relatie tussen professionals en patiënten meer wederzijds en dus gelijkwaardiger te maken, en gelijktijdig aanpassingen door te voeren aan zowel de structuur als de cultuur binnen de zorginstelling.

De Johannes van Duurenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de verpleegkundige die of het team dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor innovatie in het verminderen van dwang en de geestelijke gezondheidszorg. De prijs is in 2007 ingesteld door het Nederlands Instituut voor Psychiatrische Verpleegkunde en is vernoemd naar Johannes van Duuren. Deze oppasser ontving in 1842 een Koninklijke onderscheiding voor de humanisering van de zorg voor psychiatrisch patiënten.

De prijs bestaat uit een 30 cm grote replica van het bronzen beeld dat de inspiratie van Johannes van Duuren en zijn vrouw verbeeldt. Het origineel van dit beeld staat sinds 1949 op het terrein van voormalig Provinciaal Ziekenhuis Santpoort.

Bron: VUmc (https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/voskes-krijgt-johannes-van-duurenprijs-2017/)

Johannes van Duuren Johannes van Duuren

Reacties
Reactie: (Marij de Roos)
10-7-2017, 09:45
Dag Yolande, een bijzondere prijs voor bijzonder belangrijk werk. We werken daarin graag met je samen. Groeten Marij