Wet Zorg en Dwang: term 'vrijheidsbeperking' wordt ingewisseld voor 'onvrijwillige zorg'

In de nieuwe wet over vrijheidsbeperkingen in de gehandicaptenzorg en psychogeriatrie is de term over ‘vrijheidsbeperking’ ingewisseld voor ‘onvrijwillige zorg.’ Momenteel is het wachten totdat de Eerste Kamer het Wetsvoorstel goedkeurd.

Wat is onvrijwillige zorg?

“Iedere manier van ingrijpen die een inbreuk is op een grondrecht zoals het recht op vrijheid en het recht op eerbiediging van je privéleven,” aldus de Wetgever. Dit is een veel ruimer begrip dan ernstige vrijheidsbeperkende maatregelen uit de Wet Bopz. Deze Wet (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) sluit niet meer aan bij de dagelijkse praktijk bij de zorg van mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

Uitgangspunt Wet Zorg en Dwang

Onvrijwillige zorg mag alleen worden toegepast als van andere (lichtere) maatregelen is vastgesteld dat deze niet blijken te werken. Eigenlijk is het bieden van onvrijwillige zorg niet toegestaan, tenzij.... Er geen andere optie is.

Vijf vormen

Er zijn vijf verschillende vormen van onvrijwillige zorg. Daarbij gaat het om zorg waar de cliënt of zijn begeleider niet mee heeft ingestemd of waartegen de cliënt zich verzet, zoals bij:
* toedienen van voeding, vocht of medicatie voor een medische aandoening
* vanwege zijn verstandelijke beperking toedienen van medicatie die van invloed is op het gedrag of bewegingsvrijheid van de cliënt
* maatregelen die de bewegingsvrijheid van de cliënt beperkt
* maatregelen waarbij men toezicht houdt op de cliënt
* beperkingen in de vrijheid van de cliënt om zijn eigen leven in te richten

Bron: Kennisplein gehandicaptenzorg (http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptenzorg/Wet-Zorg-en-Dwang-gebruikt-nieuwe-term-nieuws.html)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ