De Woenselse Poort reageert geschokt en verontrust op publicatie Omroep Brabant

De Woenselse Poort heeft gisteren in een persbericht ’zeer geschokt en verontrust’ gereageerd op een publicatie van Omroep Brabant (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3659821/nieuws/woenselse_poort_kreeg_van_dji_zwaardere_tbsers_dan_het_aankon.html?page=1), en op het feit dat ondanks aandringen van De Woenselse Poort toch tot publicatie is overgegaan. In de publicatie kwam naar voren dat de instelling cliënten in behandeling heeft gekregen waarvoor het personeel onvoldoende toegerust was. Kort daarna steeg het aantal geweldsincidenten.

Omroep Brabant had de informatie gekregen via een WOB-verzoek, maar door een fout van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de vertrouwelijke gegevens in die documenten onvoldoende afgeschermd. De instelling zegt alles alles in het werk te stellen om de vertrouwelijke persoonsgegevens van cliënten en medewerkers terug te krijgen. Ook zegt de instelling zich te distantiëren van het artikel. ”Omroep Brabant heeft niet alleen de vertrouwelijkheid van de gegevens geschonden, maar is ook tot verkeerde conclusies gekomen in hun reconstructie. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de realiteit.”
De instelling ontkent het verhaal zoals het is gepubliceerd verder niet.

Juridische actie

De Woenselse Poort ”heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie met klem verzocht de verstuurde informatie per direct terug te eisen, Omroep Brabant is gesommeerd de vertrouwelijke informatie direct te vernietigen en niet te verwerken, delen of publiceren. Desondanks ging Omroep Brabant tot publicatie over.”

De omroep zelf schrijft daar over: ”Omroep Brabant heeft gemeend vanuit maatschappelijk belang een deel van deze informatie toch met haar publiek te moeten delen. Patiënten, familieleden en personeelsleden van de Woenselse Poort zijn geschaad in hun belangen.
Dit raakt bovendien ook de samenleving. Om het mogelijk te maken deze misstanden in de toekomst te voorkomen heeft Omroep Brabant deze vertrouwelijke overheidsinformatie publiek gemaakt. De privacy van de betrokkenen is daarbij zorgvuldig in acht genomen. Omroep Brabant zal de originele stukken bij een notaris in depot doen.”

Goede voortgang na turbulente tijd

De Woenselse Poort heeft een turbulente tijd (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3636486/nieuws/problemen_bij_woenselse_poort_waren_al_langer_bekend_kamerleden_willen_onderzoek.html?page=1) achter de rug, aldus het persbericht. In 2016 heeft een commissie onderzoek gedaan naar incidenten die ook in de media zijn besproken. Om het werk- en leefklimaat (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3647370/nieuws/kliniek_de_woenselse_poort_heeft_onveilig_werk-_en_leefklimaat.html?page=1) te verbeteren hebben we vorig jaar een verbeterplan (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3637090/nieuws/ambitieus_verbeterplan_voor_woenselse_poort.html?page=1) opgesteld met een breed pakket aan maatregelen. Dit plan is deels al uitgevoerd en wordt nog verder uitgerold. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie volgt onze vorderingen op dit vlak nauwgezet. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg hebben De Woenselse Poort reeds twee keer opnieuw bezocht en zijn beiden tevreden over de voortgang. Dit wordt ook gedeeld door mevrouw Van Toorenburg (tweede kamerlid CDA) die vorige week een werkbezoek heeft gebracht aan De Woenselse Poort.

Bron: Persbericht

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis emagazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

separeer 2 separeer 2