Niet iedereen is blij met onderhandelingsakkoord voor een nieuwe CAO-GGZ

Het vorige week afgesloten onderhandelingsakkoord voor eeen nieuwe CAO-GGZ (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3659670/nieuws/loonsverhoging_gezond_roosteren_en_vermindering_werkdruk_in_nieuwe_cao_ggz.html?page=2) kan niet bij alle instellingen op bijval rekenen. In ieder geval MEERGGZ kan zich niet vinden in de woensdagavond bekend geworden overeenkomst tussen GGZ Nederland en de diverse werknemersorganisaties. MEERGGZ vertegenwoordigt een zestal GGZ-instellingen, waaronder Dr. Bosman,  Virenze en U-Center. Het akkoord is volgens de belangenorganisatie onvoldoende toekomstbestendig en past niet bij de huidige dynamiek in de sector.

Alternatieve cao GGZ
De belangenvereniging wil een raamwerk CAO voor de GGZ die zowel in de theorie als in praktijk en uitvoering, duidelijk en eenvoudig is. Belangrijk is dat de inhoud en voorwaarden passen bij de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Voorzitter Bert Bakker: “Het is onze inzet om te komen tot een cao waar onze medewerkers echt behoefte aan hebben. Wij vinden het dan ook mooi om nu te melden dat wij, met input vanuit de praktijk, al een heel eind zijn om een passend pakket samen te stellen. We willen een handzame cao waarin duurzame ontwikkeling van werknemers centraal staat. Het is absoluut niet de bedoeling om te gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden met als doel om ‘onder de streep’ voordeliger uit te zijn. Verder is het voor ons belangrijk om prestaties binnen zorginstellingen te optimaliseren.”

MEERGGZ denkt dit te gaan bereiken door het vervangen van enkele huidige voorwaarden uit de cao door een persoonlijk ontwikkelingsbudget, waar medewerkers zelf voor verantwoordelijk worden.  Ook wil de organisatie een zogenaamde relatieve salarispositie introduceren.

Oproep aan vakorganisaties
Volgens de belangenvereniging bestaat er al langere tijd tijd onvrede in de sector over de CAO-GGZ. Vorige jaar klaagden een aantal van haar leden over het discriminerende effect van het levensfasebudget en werd de algemeen verbindend verklaring van de CAO met succes vertraagd. Bert Bakker: “De huidige cao is maatschappelijk onwenselijk. Dat is voor ons de motivatie om een beter passend pakket samen te gaan stellen met daarin voldoende prikkels om de huidige uitdagingen in onder andere de Jeugd-GGZ aan te kunnen.  Wij doen dit in goed overleg met ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen van aangesloten organisaties.”

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis emagazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1