Noorse psychiatrische afdeling behandelt uitsluitend medicijn-vrij

Op de deur naar één van de verdiepingen van het Asgard psychiatrisch ziekenhuis in Noorwegen staat een opvallende tekst: medicijnvrije behandeling. Dat schrijft de nieuwssite ninfornews, dat zich daarbij baseert op een artikel van Robert Whitaker op MadinAmerica.com.

Het gaat om een initiatief van het Noorse ministerie van Volksgezondheid waarbij gezondheidsinstanties de opdracht hebben gekregen behandelingen zonder medicijnen aan te bieden.

De afdeling is bedoeld voor patiënten die geen medicijnen willen nemen. Zij mogen zelf hun behandeling kiezen, waarna het ziekenhuis op basis van die keuze zorg moet bieden.

Paradigmaverschuiving

“Dit is een nieuwe manier van denken,” aldus Merete Astrup, directeur van de medicijnvrije afdeling. “Voorheen bepaalden ziekenhuizen wat het beste was voor patiënten. Nu mogen ze zelf kiezen.”

Er wordt gesproken van een drastische verandering, een paradigmaverschuiving. De patiënt heeft net zoveel te zeggen als de arts.

Jarenlang lobbyden vijf patiëntenorganisaties bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze werden tegengewerkt door psychiaters en de medische beroepsgroep in het algemeen, maar uiteindelijk luisterde het ministerie naar de patiënten.

Dwangbehandelingen

In Noorwegen worden de afgelopen 15 jaar steeds meer dwangbehandelingen gegeven. Teams gaan langs bij iemands huis met een bevel om medicatie in te nemen. Dergelijke medicijnen moet de persoon in sommige gevallen de rest van zijn of haar leven innemen. “Als je weigert kun je klagen bij een commissie, maar je verliest bijna altijd,” zei Anne Grethe Terjesen, voorzitter van één van de organisaties.

Luisteren

Toen kwamen er opeens allerlei nieuwsberichten naar buiten over de staat van de psychiatrie in Noorwegen. Die gingen onder meer over illegale praktijken in psychiatrische ziekenhuizen. In november 2015 gaf de Noorse minister van Volksgezondheid opdracht tot het maken van een plan voor behandelingen zonder medicijnen. “Veel patiënten willen niet worden behandeld met medicijnen,” schreef de minister. “We moeten naar hen luisteren en dit serieus nemen.”

Boeien

Merete Hammari Haddad uit Noord-Noorwegen werd bijna 10 jaar geleden gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Haar man vond dat ze ‘te enthousiast’ was en liet haar opnemen. Ze werd in de boeien geslagen en afgevoerd. In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat ze de rest van haar leven lithium zou moeten slikken.

Vijf dagen

“Ik voelde me vreselijk toen ik die medicijnen nam,” zei ze. “Ik had geen gevoel. Het was alsof ik niet leefde.” Een week nadat ze was opgenomen mocht ze naar de medicijnvrije afdeling in Tromso. Ze werkte alle problemen met haar man uit en mocht al na vijf dagen naar huis. “Hier werd ik gehoord en kon ik overal over praten,” zei ze. “Ze hebben nooit gezegd dat ik ziek was.”

Bron: Ninefornews (http://www.ninefornews.nl/revolutie-psychiatrie-noorwegen-doet/)

Lees hier (https://www.madinamerica.com/2017/03/the-door-to-a-revolution-in-psychiatry-cracks-open/) het oorspronkelijke artikel

Voor wie het Noors machtig is, is hier (https://unn.no/avdelinger/psykisk-helse-og-rusklinikken/avdeling-nord/medikamentfritt-behandlingstilbud) de link naar een artikel van de Noord-Noorse Universiteit


Reacties
Reactie: (marike )
19-4-2021, 05:55
beste redactie, ik gebruik al jaren anti-psychotica, een aantal psychoses gehad. wel in horten en stoten flink afgebouwd. medicijnen zijn ook een stuk gewenning, nu gebruik ik sinds een jaar bepaalde natuurlijke medicijnen naast de anti-psychotica. ik merk dat ik (na 30 jaar!) mijn gevoel terugkrijg, ook omdat ik minder anti-psychotica heb en ook denk ik dat ik (een stuk) genezing doormaak vooral door de natuurlijke middelen. ik heb wel een zelfbindingsverklaring ondertekend. voelde me ook gedwongen daartoe. anders gaan ze zo moeilijk doen. de behandelaar merkt niet dat ik waarschijlnlijk aan het genezen ben. ze vinden wel dat het heel goed gaat. ik ben naar mijn vermoeden tijdens mijn medicijnengebruik van ziek zijn naar genezing gegroeid, ik gebruik dus nog steeds, gedwongen medicatie. de arts en behandelaar beslissen daarover en hebben dus altijd het laatste woord. ik voel me net zo'n kind van 4. medicatie laat je ontzettend rot voelen nu ik mijn gevoel terug krijg. merk ik dat. waarom voel ik me dat ook steeds beter en fijner, rustiger, naarmate het depot steeds verder uitgewerkt raakt.' ik krijg hem om de 4 weken. langer kan niet. dat is het maximale. ik ga ook de laatste week voor het depot steeds beter slapen. ze hebben wel eens gezegd levenslang, dat biedt geen hoop. het maakt me moedeloos. ik geloof dat hoeveel psychoses je ook gehad hebt je altijd kunt genezen en volledig herstelllen. mijn arts en behandelaren geloven in een levenslange chronische ziekte. eenmaal gediagnostesserd, altijd gediagnostiseerd. ik mag van hun geen andere mening hebben. hun wil is eigenljik wet. nu dit is mijn verhaal. ik hoop dat er nog een klinieken komen in nederland waar je kunt afbouwen en/of andere psychiaters die daaraan willen meewerken. en dat alles veranderd.