Gemeenten missen aansluiting OGGZ en GGZ, doelgroepen OGGZ niet scherp gedefinieerd

Staatssecretaris van Rijn heeft op 30 maart 2017 de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek (http://www.opvang.nl/files/inventarisatie-oggz-aanpak-bij-een-tiental-centrumgemeenten.pdf) hoe lokaal invulling wordt gegeven aan de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). De inventarisatie in een tiental centrumgemeenten geeft aan dat de knelpunten volgens gemeenten vooral de woningmarkt en de aansluiting met de Zorgverzekeringswet betreffen.

Tweede Kamer is bezorgd
In de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over de mate waarin gemeenten hun verantwoordelijkheid voor de OGGZ in actief beleid omzetten. Een deel van de partijen meent dat door vele veranderingen, de OGGZ uit het stelsel is verdwenen en ziet opneming in de Wet publieke gezondheid als oplossing. Hiermee zou de OGGZ weer een expliciet in de wet vastgelegde taak van (centrum)gemeenten worden. OGGZ is nu een taak die voortvloeit uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, zoals beschreven in de Memorie van Toelichting.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeenten de OGGZ doelgroepen niet scherp definiëren. Men noemt zowel de mensen die zich bij de maatschappelijke opvang melden, als de mensen die worden aangeduid met ‘verwarde personen’ als doelgroep voor oggz beleid. Zeer weinig gemeenten beschikken over een recent beleidskader waarin de plannen en acties voor deze groepen specifiek vanuit de invalshoek van de oggz zijn beschreven.

Resultaten en knelpunten
De gemeenten geven aan dat diverse resultaten geboekt zijn zoals betere samenwerking tussen alle lokale partijen en instellingen. Op het gebied van voorkomen huisuitzettingen is her en der goede voortgang geboekt. De betrokkenheid van regiogemeenten is verbeterd geven sommige gemeenten aan en de overlast van mensen die op straat slapen is teruggedrongen.

De gemeenten benoemen ook een aantal knelpunten. Het gebrek aan geschikte huisvesting belemmert de doorstroom uit nachtopvang en crisisopvang voor dakloze mensen. Het grensvlak van bemoeizorg in OGGZ (Wmo) en de GGZ (Zvw) levert een knelpunt op voor wat betreft de inzet van ambulante ggz en de deelname aan bemoeizorgteams.

Bij gemeenten is behoefte aan meer ruimte voor verpleegkundige handelingen, inzet van medici (huisartsen zowel als psychiaters) en ondersteuning vanuit de ambulante psychiatrie voor de (soms onverzekerde) doelgroep van de OGGZ. De ruimte hiervoor binnen de Zvw vindt men op dit moment te klein. Mogelijk dat, met de onlangs geïntroduceerde subsidie om onverzekerden zorg te kunnen verlenen er meer ruimte komt.

De staatssecretaris zal vanwege zijn demissionaire status geen inhoudelijke reactie geven op de uitkomsten van het rapport. Het nieuwe kabinet zal dit weer oppakken.

Bron: Federatie Opvang (http://www.opvang.nl/site/item/inventarisatie-oggz-aanpak-bij-centrumgemeenten)

VNG VNG