Complexe relatie tussen roken en depressie

Wie depressief is, rookt 1,5 keer zo vaak als een gezonde Nederlander. Bovendien is de levensverwachting voor mensen met depressie gemiddeld 7 tot 11 jaar korter. Dit zou komen omdat 46 procent van hen ook rookt, wat de levensverwachting negatief beïnvloedt. Dit blijkt uit de onlangs verschenen factsheet ’Roken en depressie’ van het Trimbos Instituut.

De redenen waarom iemand gaat roken of te maken krijgt met een depressie, zijn complex. Beide kennen gemeenschappelijke risicofactoren zoals stress, werkloosheid en genen. Los van elkaar kunnen die de kans op zowel roken als depressie vergroten. Wel kunnen zij elkaar versterken. Wie rookt loopt meer risico om depressief te worden, en wie depressief is, grijpt sneller naar sigaretten.

Het Trimbos Instituut zegt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat stoppen met roken een negatief effect heeft op het verloop van depressie. Wel zijn stoppogingen van mensen met depressie minder succesvol en is de kans op een terugval groter. Het is dan ook belangrijk voor eerstelijnsverzorgers zoals de huisarts om vaker te adviseren om te stoppen met roken. Goede begeleiding daarbij is dan ook noodzakelijk.

Bron: Trimbos-instituut (https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0yoqpjPbSAhUHXhoKHYs3B5kQFgggMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.trimbos.nl%2Factueel%2Fnieuws%2Fbericht%2F%3Fbericht%3D2345&usg=AFQjCNGLCm-s8RIEnD_oWO9q49rp_PFb4g)

Verslaving GGZ Verslaving GGZ